Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
466,49 Ft
Bitcoin
57,751 $

Budapesten ezeken a helyeken történt a legtöbb betörés az utóbbi időben

Egy térkép szerint 2 hónap alatt kirívóan sok betörés történt a fővárosban, annak is leginkább a belvárosi részén.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Továbbra is a 2020-as összesített adatok az elérhető legfrissebbek a Budapesti lakásbetöréseket illetően, ezek alapján akkor 1200 ilyen eset történt, míg országszerte abban az évben ez a szám elérte a 7000-et a PRE-STAT adatai szerint – írja a Pénzcentrum cikkében, amelyből az Infostart szemlézett. A rendőrség honlapján azonban elérhető egy bűnügyi térkép, amelyen megtalálhatók az elmúlt 1-2 hónap legfrissebb adatai is.

A lap ez alapján arra volt kíváncsi, hogy a fővároson belül hol történt a legtöbb lakásbetörés az október és december közötti 60 napban. A police.hu adatbázisa alapján hőtérképen és ponttérképen is megtekinthető, hol történtek bizonyos bűncselekmények. Ami elsőként szembetűnik, hogy mind a két térkép-típuson feltűnő halmazt alkot a belváros, azon belül is az V. kerület. Két hónap alatt itt több száz betörés történt, több a Szervita tér és a Péterffy-palota, valamint a Március 15. tér környékén. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a térképen jelölt közel 1000 eset ez alatt a két hónap alatt mindössze tájékoztató jellegű, nem tartalmazza azoknak a nyomozásoknak az adatait, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit, ahogy az olvasható a rendőrségi honlapon. Emellett feltűnően sok lakásbetörést mutat a térkép még a XIV. kerületben, a Városliget környékén: itt a legtöbb eset a Hungária körút és a Róna utca vonzáskörzetében történt.

A nagy biztosítótársaságok tájékoztatóira hivatkozva a Pénzcentrum azt írja, a betörők kedvenc időszaka a november és február közötti 4 hónap, ugyanis sokan szerveznek az ünnepi időszakra és a téli szünetre utazást, például síelést, családlátogatást, téli nyaralást. Az üresen hagyott lakóingatlanok, valamint a téli időszakra lezárt nyaralók pedig könnyű prédát jelentenek a bűnözőknek.

Egyúttal kiemelik, a betörések mellett a személy elleni erőszakos bűncselekmények térképét is érdemes megnézni. Az V. kerület szélén, a VI. VII. kerület kezdetén ugyanis október 10. és december 10. között is több száz esetet jelentettek, de az I. kerületben is rengeteg volt az ilyen jellegű probléma. Továbbá Újpesten és Angyalföldön is rengeteg személy elleni erőszakot jelez a rendőrség térképe.

A betörések kapcsán még megjegyzik, hogy bár a lépcsőházakhoz többnyire csak az ott élők rendelkeznek kulccsal, létezik egy olyan univerzális nyitókód a főbejárati ajtóhoz, ami, ha illetéktelen birtokába kerül, szabad bejárást enged az egész épületbe. Egy biztonsági szakértő szerint a legtöbb lakástulajdonos még így sem gondol arra, hogy biztonságos, betörésbiztos ajtót szereltessen fel, holott a bűnözők jó eséllyel azokat a lakásokat fogják kiszemelni maguknak, ahová a legkisebb erőfeszítés árán tudnak bejutni.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.

Miért négyévente rendezik meg az olimpiát?

Az ókori görög hagyományoktól a modern kori megújulásig ívelő út magyarázza az olimpiai játékok négyévenkénti rendezésének gyakorlatát.