Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,055 $

Budaörs saját zsebből fizetné az orvosi ügyeletet, Pomázon tüntetés volt

A helyi lakosok és a városvezetés sem örül annak, hogy Pomázon és Budaörsön is változik az orvosi ügyeleti rendszer jövő csütörtöktől.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, a következő hónaptól Pest vármegye is csatlakozik az új orvosi ügyeleti rendszerhez, ami az eddig 42 ezer ember ellátásáért felelő pomázi háziorvosi ügyelet megszűnésével jár együtt, mivel Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról is ide jártak a betegek. Ezért a helyi lakosok múlt hét óta dudálással tiltakoznak Pomázon (itt február 1-jén 36 év után szűnik meg az orvosi ügyelet).

Pénteken az orvosi rendelő előtt tüntettek, mivel nem szeretnének ügyeleti időben Szentendrére vagy Pilisvörösvárra utazni az ellátásért. Egy helybeli szerint „így is nehéz orvosi ellátást kapni, de ha még az ügyeletet is megszüntetik, vagyis messzebbre teszik, ahol eleve sok ember van, akkor egyre nehezebb helyzetbe kerülünk, az öregek, a gyerekek és mindenki”. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

De az önkormányzat azt is kifogásolja, hogy velük senki nem egyeztetett ennek kapcsán. Továbbá jövő csütörtöktől Budaörsön is változik – több mint húsz év után – az orvosi ügyeleti rendszer, s a betegeknek ügyeleti időben Budakeszire vagy Érdre kell majd utazniuk az ellátásért. A polgármester szerint Törökbálinttal közösen saját költségükre tervezik tovább működtetni az ügyeletet.

Ehhez pedig engedélyt is kértek a Belügyminisztériumtól, ám az Országos Mentőszolgálat szerint erre nincs szükség. Leszögezték, az ő kizárólagos feladatuk az egészségügyi szolgáltatás megszervezése és kivitelezése. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál pedig arról tájékoztatta az RTL Híradót:

Az új rendszert részletes elemzést követően alakították ki. „A betegbiztonság érdekében az elemzések a működés közben is folytatódnak, és szükség esetén módosítások történhetnek” – tette hozzá. Az Index megjegyzi, a mentőszolgálat szerint elégedettek a lakosok az új alapellátási ügyeleti rendszerrel ott, ahol már bevezették azt.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.