Brutálisan emelkedett az építőanyagok ára fél év alatt, most talán jön egy kis csökkenés

Fotó: Unsplash/James Kovin
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 15. - 21:27

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által készített friss felmérés alapján a faanyagok ára fél év alatt Budapesten 86 százalékkal, az országban pedig átlagosan 160 százalékkal emelkedett.

Habár az építőiparban korábban is tapasztalhattunk áremelkedést, a drágulás mértéke csak fokozódott az idő múlásával. Eckardt Tibor, ingatlanfejlesztő az ATV Híradónak azt mondta, már nem tudják elfogadni ezeket az áremelkedéseket. Eckardt elmondta, már eddig is nagyon magasak voltak az árak, de mivel az építőanyagok tovább drágultak, ezzel egy időben a munkadíjak is jelentősen emelkedtek.

Pár hónap leforgása alatt a fővárosban duplájára emelkedtek a faanyagok árai, országosan pedig 2,5-szeres áron lehet megvenni ugyanazt a faanyagot. Az építési vállalkozók felmérése szerint a hőszigetelő anyagok 40 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 35 százalékkal emelkedtek.

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is, megosztotta, hogy fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait.

Tibor Dávid azt is megosztotta, hogy az építőipari anyagok egyes termékeiben elindult egy fajta árcsökkenés, de sajnos nem a tavaszi árrobbanással megegyező mértékben, és ütemben, így egyelőre ebből semmit nem fog észrevenni az, aki éppen most építkezne.