Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,80 Ft
Euró
393,55 Ft
Font
467,47 Ft
Bitcoin
64,339 $

Brutális terrortámadás történt, 58 civilt öltek meg egy felfegyverkezett motorosok

Súlyos mészárlásba kezdtek felfegyverkezett motoros támadók Nigerben, összesen 58 helyit öltek meg, akik éppen piacról tértek hoztak az ország egyik leginstabilabb régiójában.

...svg content...Niamey, 2020. december 27. A korábban bel- és külügyminiszteri posztot is betöltő Mohamed Bazoum elnökjelölt (k) voksa leadására készül egy szavazóhelyiségben az elnök- és parlamenti választáson Niameyben 2020. december 27-én. Mahamadou Issoufou hivatalban lévő nigeri köztársasági elnök ebben az évben már nem indul az elnökválasztáson. MTI/EPA/Jerome Labeur
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egyelőre még egy szervezet sem vállalta magára a támadást, ám a támadásnak otthont adó Tillaberi régióban az Iszlám Állam Száheli Csoportjának szélsőségesei szoktak a leginkább aktívak lenni – írja a The Guardian. A terroristák több falunak is nekirontottak, és magtárakat is felgyújtottak a környéken.

A terrortámadás halálos áldozatai éppen a Banibangou-ban található élőállat-piacról tértek haza, amely a kiemelten erőszakos Niger-Mali határ közelében található. Az egész Száhel-övezet egyik legerőszakosabb régiójáról beszélünk, amely az epicentruma sok szervezetnek, amely az egész környéket félelemben tartja. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Abdourahmane Zakaria kormányszóvivő a nigeri közszolgálati televízióban jelentette be a támadás hírét, valamint kijelentette, hogy három napos nemzeti gyászt rendelnek el az áldozatok tiszteletére. A támadások is rávilágítanak arra, hogy Niger új elnökére, Mohamed Bazoumra milyen mély közbiztonsági krízis szakadt, amely az ország bizonyos régióit a szétesés szélére sodorta.

Tillaberi régióban ugyanis nem csak a dzsihadista harcosok aktívak, hanem a terrorellenes erők is félelemben tartják a környéket. Elemzők szerint ugyanis a terrorellenes csapatok megteremtették a lehetőséget az etnikai feszültséget gerjesztő milíciák számára, amely miatt a Mali-Niger határ közelében gyakoriak a különböző etnikumok közötti összecsapások.

A hétfői támadás nagyon hasonlított egy januári mészárlásra, melynek során szintén Tillaberi régióra rontották rá támadók, és több mint 100 ember életét oltották ki összesen két faluban. Azt a támadást sem vállalta magára egy terrorszervezet vagy milícia sem.

A régióban 2019. decemberében is volt egy nagyon súlyos támadás, melynek során hetven ember vesztette életét, majd egy hónapra rá egy újabb mészárlás kereteiben 89 ember hunyt el. A világ egyik legerőszakosabb régiójában nem látszik enyhülni a közbiztonság válsága, amely minden vezető számára komoly fejtörést okoz.

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát a hatalmas pénzjutalmakról

Vitézy Dávid elárulta, mennyit keres a a MÁV Start és a Volánbusz közös gazdasági vezetője, aki szintén szép summát kapott.