Brutális terrortámadás történt, 58 civilt öltek meg egy felfegyverkezett motorosok

Niamey, 2020. december 27. A korábban bel- és külügyminiszteri posztot is betöltő Mohamed Bazoum elnökjelölt (k) voksa leadására készül egy szavazóhelyiségben az elnök- és parlamenti választáson Niameyben 2020. december 27-én. Mahamadou Issoufou hivatalban lévő nigeri köztársasági elnök ebben az évben már nem indul az elnökválasztáson. MTI/EPA/Jerome Labeur
not image

Nagy Noel

2021.március.17 - 13:19

Súlyos mészárlásba kezdtek felfegyverkezett motoros támadók Nigerben, összesen 58 helyit öltek meg, akik éppen piacról tértek hoztak az ország egyik leginstabilabb régiójában.

Egyelőre még egy szervezet sem vállalta magára a támadást, ám a támadásnak otthont adó Tillaberi régióban az Iszlám Állam Száheli Csoportjának szélsőségesei szoktak a leginkább aktívak lenni – írja a The Guardian. A terroristák több falunak is nekirontottak, és magtárakat is felgyújtottak a környéken.

A terrortámadás halálos áldozatai éppen a Banibangou-ban található élőállat-piacról tértek haza, amely a kiemelten erőszakos Niger-Mali határ közelében található. Az egész Száhel-övezet egyik legerőszakosabb régiójáról beszélünk, amely az epicentruma sok szervezetnek, amely az egész környéket félelemben tartja.

Abdourahmane Zakaria kormányszóvivő a nigeri közszolgálati televízióban jelentette be a támadás hírét, valamint kijelentette, hogy három napos nemzeti gyászt rendelnek el az áldozatok tiszteletére. A támadások is rávilágítanak arra, hogy Niger új elnökére, Mohamed Bazoumra milyen mély közbiztonsági krízis szakadt, amely az ország bizonyos régióit a szétesés szélére sodorta.

Tillaberi régióban ugyanis nem csak a dzsihadista harcosok aktívak, hanem a terrorellenes erők is félelemben tartják a környéket. Elemzők szerint ugyanis a terrorellenes csapatok megteremtették a lehetőséget az etnikai feszültséget gerjesztő milíciák számára, amely miatt a Mali-Niger határ közelében gyakoriak a különböző etnikumok közötti összecsapások.

A hétfői támadás nagyon hasonlított egy januári mészárlásra, melynek során szintén Tillaberi régióra rontották rá támadók, és több mint 100 ember életét oltották ki összesen két faluban. Azt a támadást sem vállalta magára egy terrorszervezet vagy milícia sem.

A régióban 2019. decemberében is volt egy nagyon súlyos támadás, melynek során hetven ember vesztette életét, majd egy hónapra rá egy újabb mészárlás kereteiben 89 ember hunyt el. A világ egyik legerőszakosabb régiójában nem látszik enyhülni a közbiztonság válsága, amely minden vezető számára komoly fejtörést okoz.