Brutális szúnyogtámadásoktól tartanak Győrben

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 4. - 09:08

Ellepték a szúnyogok Győr városát és a környező településeket, a polgármester a lakosság segítségét kéri a rovarirtásban.

Legutóbbi Facebook-bejegyzésében Dézsi Csaba, Győr polgármestere a lakosságot szólította fel annak érdekében, hogy segédkezzenek a szúnyogok kiirtásában:

Tudom, hogy a szúnyog helyzet kritikus Győrben. Az áradás ezt jelentősen rontotta. Az EU a légi szúnyogirtást tavaly betiltotta. Csak biológiai szúnyog gyérítést engednek a levegőből, ami Brüsszelben bizonyára hatékony, de itt a folyók városában kevésbé. Amit tapasztalnak, ez a földi ködösítéses technika még ami megengedett, de ez sajnos sokkal kevésbé hatékony, mint amit korábban megszoktunk.”

Az áradás miatt elszaporodott ártéri szúnyogok a levegőből és a földről egyaránt támadásnak indultak. Pintér Szabolcs szúnyogirtási szakember az ATVnek adott interjújában elmondta, a hordókban, játékokban visszamaradt vizet mindenki öntse ki, mert az ilyen környezetben rengeteg szúnyoglárva tud kifejlődni.

A virológus úgy gondolja, a sok szúnyogcsípés egészségügyi rizikót is rejt magában, ami attól függ, hogy éppen hány rovar mart meg minket:

„Statisztikailag ugyanis annál nagyobb az esélye annak, hogy elkapunk valamit a szúnyogtól, minél többször csípnek meg.”

Győr már felvette a küzdelmet a káros rovarokkal szemben, a biológiai gyérítést az időjárás nem befolyásolja azonban a kémiai gyérítéshez szélcsend és nyugodt időjárás szükséges, ezért ezt a módszert eddig csupán néhány nap erejéig tudták alkalmazni.