Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Brüsszel is reagált a szankciókról szóló nemzeti konzultáció eredményére

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Európai Bizottság szóvivői jelezték, ők is értesültek arról, hogy mindössze 1,4 millióan töltötték ki a kormány által indított nemzeti konzultációt, s emlékeztettek, ahogy eddig is, úgy ezután is egyhangúlag kell meghozni a döntéseket az EU-ban.

Az Euronews brüsszeli tudósítója arról kérdezte az Európai Bizottság szóvivőit, hogy Brüsszel teljesíti-e a felmérésben részt vett csupán 1,4 millió magyar akaratát, mire Peter Stano kijelentette, ők is értesültek arról, hogy mennyire kevesen vettek részt a konzultáción, s annak eredményéről is tudnak, majd megismételte, hogy a szankciók ügyében ahogyan eddig is, úgy ezután is egyhangúlag döntenek a tagállamok.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Peter Stano ezzel együtt arra is emlékeztetett, hogy az összes szankciós döntést egyhangúlag hozták meg az államok, továbbá, hogy az eddig elfogadott kilenc szankciócsomag kapcsán a tagállamok, köztük Magyarország is egyhangúlag döntött azok alkalmazásáról és részleteiről.

Rámutatott, “ezek azt tükrözik, hogy az unió Ukrajna mellett áll gazdaságilag, pénzügyileg és abban is, hogy nyomás alatt tartjuk Putyin rezsimjét a szankciók és a nemzetközi elszigeteltség által”, kiemelve, hogy az elfogadott szankciók esetleges felülvizsgálata, módosítása, és az újabb szankciók bevezetése is a tagállamokon múlik.

“A tagállamok folyamatosan vizsgálják a szankciókat, és azt, hogy szükség van-e további lépésekre a háború Oroszország általi eszkalációja és Moszkva brutális agressziója miatt, amellyel a nemzetközi jogot is megsértik.”

Ezen a ponton Stano emlékeztetett, amennyiben a magyar kormány változtatni kíván a szankciókon, úgy semmi más dolga nincs, mint meggyőzni a másik 26 tagállamot saját igazáról. Mint ismert, jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, mely azért kampányol, hogy eltöröljék az agresszor Oroszországgal szembeni szankciókat.