Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Brittney Griner egy texasi katonai egészségügyi intézményben lábadozik

Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónő közel 10 hónap után végre kiszabadult az orosz börtönből, jelenleg pedig egy texasi katonai egészségügyi létesítményben lábadozik.

A kosárlabdasztárt csütörtökön engedték szabadon egy fogolycsere keretében, az Egyesült Államok pedig Viktor Bout hírhedt elítélt fegyverkereskedőt adták át cserébe Grinerért. Griner pénteken kora reggel érkezett meg San Antonióba egy rutinvizsgálatra, ám azt nem tudni, hogy mennyi időt tölt majd ott.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az orosz börtönben töltött idő alatt Griner kénytelen volt levágni a mára ikonikussá vált raszta haját, hogy könnyebben megbirkózzon a kemény orosz téllel. Az orosz börtönben a legtöbb nő az egyenruhák varrásán munkálkodott, ám a 180 centi magas, 9 olimpiai aranyérmes kosaras túl magas volt ahhoz, hogy leüljön varrni az asztalhoz, keze pedig túl vagy volt a varráshoz, így egész nap nehéz anyagokat kellett cipelnie.

A CNN jelentése szerint Griner aznap, amikor kiszabadult a börtönből, nem tudta elhinni egészen addig a pillanatig, amíg fel nem szállt a repülőgépre, ahol Roger Carstens, az amerikai elnök túszügyekért felelős különleges megbízottja el nem mondta neki, hogy “az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, valamint Tony Blinken külügyminiszer nevében vagyok itt, hogy hazavigyelek”.

Carstens úgy írta le Grinert, mint egy intelligens, együttérző és hazafias ember, aki az út vége felé már energikusnak tűnt. Megosztotta, arra kérte Grinert, hogy helyezze magát kényelembe és lazítson, ám a nő ezt visszautasította, mondván, 10 hónapot ült egy orosz börtönben, kizárólag orosz beszélgetéseket hallott, ezért most semmi mást nem akar jobban, mint beszélgetni. Majd rákérdezett:

“De először is, kik ezek a fickók?”

Carstens a következő pillanatokat így írta le:

“Aztán elment mellettem és odament a csapat minden egyes tagjához, a szemükbe nézett, kezet fogott velük, kérdezett róluk és érdeklődött felőlük, megkérdezte a nevüket, és személyes kapcsolatot teremtett velük. Egészen lenyűgöző volt.”

Azt is elárulta, hogy Griner a 18 órás repülőútból 12 órát azzal töltött, hogy vele beszélgetett, “mindenről is”. Griner barátja, a WNBA-játékos Angel McCoughtry is megszólalt Griner szabadulása kapcsán, s úgy fogalmazott, nagyon hiányzott nekik és semmi sem volt ugyanolyan nélküle, hozzátéve, hogy alig várja, hogy újra formába lendüljön és visszatérjen.