Változás: betiltják a dohányzást a kocsmák és éttermek teraszain egyes brit önkormányzatok

Vendégek egy londoni bár teraszán 2021. április 12-én. A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően ettől a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt bezárt üzletek kinyithatnak Nagy-Britanniában és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást. MTI/EPA/Andy Rain
not image

Borbély Fanni

2021. június 4. - 08:38

Öt helyi önkormányzat úgy döntött, inkább saját kezébe veszi az ügyet a koronavírus-járvány utáni szabadtéri étkezési kultúra közepette, sokan azonban nem értenek egyet a szabályozással.

Öt helyi önkormányzat betiltotta a dohányzást azokban a kocsmákban, kávézókban és éttermekben, ahol a teraszok a járdán helyezkednek el. Sőt, már mások is fontolgatják, hogy követik a példát, mielőtt a kormány újabb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság kevesebb mint egy évtized alatt füstmentessé váljon.

A Northumberland megyei tanács, Durham, North Tyneside, Newcastle és Manchester városa mind megtiltotta a dohányzást azokon a járdaszakaszokon, ahol a bárok, éttermek és kávézók engedélyt kaptak az asztalok kihelyezésére. Bár a városnak nincs szabályzata, Gateshead minden engedélye előírja, hogy a járdán lévő kávézóknak füstmentesnek kell lenniük.

Oxfordshire is azt tervezi, hogy betiltja a dohányzást a szabadtéri éttermekben egy nagyszabású stratégia részeként, amelynek célja, hogy 2025-re füstmentessé tegye a megyét, mely öt évvel megelőzi a kormány egész országra vonatkozó tervét. Szigorúbb fellépést tervez továbbá a 18 éven aluliak dohányárusításának megakadályozása érdekében, valamint az otthonokban, autókban, játszótereken és az iskolák kapujánál is a dohányzás visszaszorítására törekszik.

A dohányzáspárti csoportok szerint azonban az Oxfordshire-hez hasonló helyi hatóságoknak nem kellene beavatkozniuk. Simon Clark, a Forest nevű dohányzó lobbicsoport igazgatója azt mondta: “A helyi önkormányzatoknak semmi közük ahhoz, ha felnőttek úgy döntenek, hogy dohányoznak, és ha munkaidőben kint dohányoznak, az az ő és a munkáltatójuké, nem pedig a tanács dolga.”

A dohányzás nagymértékű csökkenését a beltéri nyilvános helyeken való dohányzás tilalmának tulajdonították az Egyesült Királyságban. Azonban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a dohányzás engedélyezése a szabadtéri kávézókban újra normalizálja a cigarettázás használatát étkezés után vagy ital mellett, különösen azok számára, akik esetleg már leszoktak, de a vírussal és a korlátozásokkal kapcsolatos szorongás és mentális egészségügyi problémák miatt kísértésbe esnek, hogy visszatérjenek a szokáshoz – írja a Guardian.

A brit kormány június 9-én mutatja be a dohányzást szabályozó tervezetét, melytől sokan azt várják, hogy országszerte szigorúbban rendelkezik majd a dohányzással kapcsolatban. Chris Witty, brit országos tisztifőorvos szerint az országban az elmúlt évben több ember halt meg a dohányzás, mint a koronavírus-fertőzés miatt, s ötből közel egy ember tüdőrákban hal meg.