Betilthatja az Európai Unió az elektromos cigarettázást nyilvános helyeken

not image

Kulcsár Péter

2021. február 6. - 11:44

Az Európai Bizottság ki szeretné tiltani közterületekről az e-cigarettákat annak reményében, hogy 2040-re teljesen füstmentessé tehessék a tagállamokat.

A felforrósított dohánytermékekkel és elektromos cigarettákkal kapcsolatos tervek az EU rákmegelőzési tervezetének dokumentumaiból szivárogtak ki – adta hírül az Independent portál.

Az EU jövőbeni tervei között szerepel a vörös és feldolgozott húsok népszerűsítése mellett az alkoholtartalmú italok promotálásának és reklámozásának végleges megszüntetése. Michael Landl, a Vaper Világszövetség igazgatója szerint Európai történelmi pillanatot szalaszthat el.

“Az Egyesült Királyság és más országok bebizonyították, hogy az elektromos cigaretta segíthet dohányzók millióinak leszoktatásában. A vape nem ugyanaz, mint a dohányzás, ezért hiba őket egy kalap alá venni.”

A dokumentumban leírták, hogy a dohány a megelőzhető rákfajták esetében vezető helyen áll, ugyanis a daganatos megbetegedések 27 százalékáért közvetlenül a cigaretták felelnek. Ha sikerülne csökkenteni a dohányzók számát, azzal a tüdőrákos esetek 90 százalékát el lehetne kerülni.

A bizottság fontolóra vette az EU dohányzási ajánlásának módosítását, mely szerint 2023-ra a népszerű e-cigaretták használatát is korlátozni kellene, így arra buzdíthatnák a tagállamokat, hogy mindennemű egészségkárosító tevékenységet tiltsanak ki a nyilvános helyekről.

Mindezeken felül új adózási törvényt szintúgy érvénybe léptethetnek, továbbá leszokási és figyelemfelhívással kapcsolatos kampányokat is indíthatnak annak érdekében, hogy a dohányzással együtt az e-cigarettázástól is eltántorítsák a fiatalokat.