Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Brit hírszerzés: lőszerraktár mellé szállásolhatták el az orosz újoncokat Donyeckben

Fotó: Romokat takarítanak el Makijivka környékén 2023. január 3-án, miután szilveszter éjjel ukrán rakétatámadás érte egy orosz katonai egység ideiglenes telepítési pontját az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város mellett. Az ukrán hadsereg amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőből leadott csapása 63 orosz katonát megölt az orosz védelmi minisztérium szerint. MTI/AP
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A közlemény alapján az említett incidens azt bizonyítja, hogy Moszkva szakszerűtlenül jár el, s az ilyen intézkedések miatt emelkedik drasztikusan az emberveszteségeik száma.

Az ukrán erők december 31-én bombáztak le egy orosz katonai bázist Donyeckben, amelynek következtében orosz források szerint legalább 89, míg ukrán beszámolók alapján több száz orosz katona vesztette életét, részben besorozott fiatalok.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A brit hírszerzés értesülései szerint a pusztítás mértéke hatalmas, ez alapján feltételezhető, hogy a katonák ellátmánya mellett lőszert is tároltak az épületben, amelynek felrobbantása megtöbbszörözhette a károkat – írta a 444.hu.

A Twitteren megjelent közlemény szerint a makijivkai iskolaépület mindössze 12,5 kilométerre helyezkedik el a frontvonaltól, s az orosz hadsereg már a háború kirobbanása előtt is veszélyes helyeken tartotta a lőszereit, így az említett incidens több dologra is rávilágít.

Egyrészt arra, hogy Moszkva szakszerűtlenül jár el, másrészt arra is, hogy az ilyen intézkedések miatt emelkedik drasztikusan az emberveszteségeik száma, s a kelet-ukrajnai városban történtek miatt egy vizsgálóbizottságot is összehívott az orosz kormány.

Végül arra jutottak, hogy az ukrán rakéták azért találták el a bázist, mert a katonák tömegesen mobiloztak, holott ez tilos, s így az ukrán lövészek könnyűszerrel be tudták mérni, hová kell célozni. Ám ezt kevesen hitték el, ugyanis mások arra gyanakodtak, hogy az ukrán csapatokkal szimpatizáló helyiek adták ki a koordinátákat.