Gigabírság: a brit gyógyszeripari vállalatok 10 ezer százalékkal számlázták túl a hidrokortizon tablettákat, 260 millió font bírságot kaptak

Fotó: Flickr/USCdeacon
not image

Borbély Fanni

2021. július 23. - 21:40

A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) összesen több mint 260 millió font bírságot szabott ki a hidrokortizon tabletták forgalmazásával kapcsolatos versenyjogi jogsértések miatt.

Az életmentő hidrokortizon tabletták ára több mint 10 ezer százalékkal emelkedett, miután a gyógyszeripari cégek felvásárolták a potenciális versenytársakat, hogy elkerüljék, hogy azok a gyógyszer saját verzióival versenyezzenek, és megőrizzék az áremelési lehetőségüket. A bírságok a CMA több gyógyszeripari cég magatartását vizsgáló vizsgálatának eredményeként születtek, amely megállapította, hogy az Auden Mckenzie és az Actavis UK, mai nevén Accord-UK csaknem egy évtizeden keresztül túlzottan magas árakat szabott meg az Országos Egészségügyi Szolgálatnak (NHS) a hidrokortizon tablettákért.

Annak érdekében, hogy megvédje a tabletták kizárólagos szállítójaként betöltött pozícióját, és lehetővé tegye számára az árak további emelését, az Auden Mckenzie lefizette a potenciális versenytársakat, az AMCo-t és a Waymade-et is, hogy maradjanak távol a piactól. Az Actavis UK folytatta az AMCo kifizetését, miután 2015-ben átvette a hidrokortizon tabletták értékesítését. Az Egyesült Királyságban több tízezer ember függ a hidrokortizon tablettáktól a mellékvese-elégtelenség kezelésére, amely olyan életveszélyes állapotokat foglal magában, mint az Addison-kór.

“Ezek kétségkívül a legsúlyosabb visszaélések közé tartoznak, amelyeket az elmúlt években feltártunk. E cégek tevékenysége több százmillió fontjába került az NHS-nek – és így az adófizetőknek is”

– mondta Andrea Coscelli, a CMA vezérigazgatója.

“Az Auden Mckenzie azon döntése, hogy megemelte a márkajelzés nélküli gyógyszerek árát, azt jelentette, hogy az NHS-nek nem volt más választása, mint hogy hatalmas összegeket fizessen az adófizetők pénzéből az életmentő gyógyszerekért. A gyakorlatban az NHS-nek egy alkalommal több mint 80 fontot kellett fizetnie egy olyan tablettacsomagért, amely korábban kevesebb mint 1 fontba került. Ezek olyan égbekiáltó törvénysértések voltak, amelyek mesterségesen felduzzasztották az NHS költségeit, csökkentve a betegellátásra fordítható pénzt. Bírságunk figyelmeztetésként szolgál minden más gyógyszergyártó cég számára, amely az NHS kihasználását tervezi” – tette hozzá.

Túlzó és tisztességtelen árképzés

Az Accord-UK – és a tulajdonosi időszakok miatt anyavállalata, az Intas és az Accord, valamint korábbi anyavállalata, az Allergan – 155 millió font bírságot kapott, amiért 2008 és 2018 között, csaknem 10 éven keresztül túlzott és tisztességtelen árat szabott meg az NHS-nek a hidrokortizon tablettákért. A hidrokortizon tablettákat 2008 és 2015 között az Auden Mckenzie forgalmazta, az Actavis UK, amely ma Accord-UK néven ismert, 2015-ben vette át az üzletet, és felelősséggel tartozik az Auden Mckenzie ezen időpontot megelőző magatartásáért is.

A CMA megállapította, hogy az Auden Mckenzie és az Actavis UK több mint 10 ezer százalékkal emelte a 10 és 20 mg-os hidrokortizon tabletták árát a gyógyszer eredeti márkás változatához képest, amelyet a gyógyszer előző tulajdonosa 2008 áprilisa előtt értékesített. Ez azt jelentette, hogy az NHS-nek a 2008. áprilisi 70 penny-ről (293 forint) 2016 márciusára 88 fontra (37 ezer forint) emelkedett az összeg, amelyet egy csomag 10 mg-os tablettáért kellett fizetnie.

A 20 mg-os erősségű tabletta ára ugyanebben az időszakban 1,07 fontról (447 forint) 102,74 fontra (43 ezer forint) emelkedett csomagonként. Miután a versenytársak piacra léptek, az árak fokozatosan csökkentek, de az Actavis UK továbbra is a versenytársaknál magasabb árakat számított fel. Az NHS-re és végső soron az Egyesült Királyság adófizetőire gyakorolt hatás igen jelentős volt: az NHS 2008 áprilisa előtt évente körülbelül 500 ezer fontot költött hidrokortizon tablettákra. Ez 2016-ra több mint 80 millió fontra emelkedett.