Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,44 Ft
Bitcoin
23,139 $

Brazíliában háromnapos gyász veszi kezdetét Pelé halála után

TÉMÁK:
#Pelé
Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A legenda csütörtökön hunyt el a rákkal való hosszas küzdelem után, a futball ikonikus alakját pedig háromnapos gyásszal búcsúztatják hazájában.

A csütörtökön elhunyt legenda az egyetlen ember a világon, aki játékosként háromszor is világbajnokságot nyert. 82 éves korában vesztette életét. A Sky News értesülései szerint hétfőn egy 24 órás virrasztás veszi kezdetét a Santos stadionjában, Pelé szülővárosának klubjában, ahol még tinédzserként kezdte pályafutását.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Reakciók a legenda halálhírére

Neymar az Instagramon tett közzé egy érzelmes bejegyzést, melyben azt írta:

“Pelé előtt a futball csak egy sport volt. Pelé mindent megváltoztatott. Művészetté, szórakoztatássá változtatta a futballt; szócsöve volt a szegényeknek, a feketéknek, de legfőképpen: feltette a térképre Brazíliát. A futball és Brazília a Királynak köszönhetően emelte státuszát! Elment, de a varázsa megmaradt. Pelé ÖRÖKKÉ!!!”

Bill Clinton volt amerikai elnök úgy fogalmazott, Pelé “nem csupán egy futballegenda, de humanitárius és globális ikon is volt”.

“Arra használta platformját, hogy a jogfosztott gyermekeket felemelje, és generációkat inspiráljon szerte a világon.”

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren búcsúzott az ikontól, mondván, Pelé öröksége örökké élni fog:

“A játék. A király. Az örökkévalóság.”

Franz Beckenbauer, a német labdarúgás egyik fontos alakja szintén egy tweetben emlékezett meg Peléről:

“A labdarúgás történelmének legnagyobbját veszítette el ma; én pedig egy egyedülálló barátot. A futball örökre a tiéd marad. Nyugodj békében Pelé.”

A korábbi brazil csatár, Ronaldo az Instagramon búcsúzott a legendától:

“Egyedülálló. Király. Technikai. Kreatív. Tökéletes. Egyedi. Ahová Pelé megérkezett, ott is maradt. Anélkül, hogy valaha is elhagyta volna a csúcsot, ma itt hagy minket. A futball királya: Minden idők legnagyobbja. A világ gyászol. Az elválás keserűsége keveredik az írott történelem mérhetetlen büszkeségével. Micsoda kiváltság, hogy utánad jöhetek, barátom. A te tehetséged olyan iskola, amelyet minden játékosnak végig kellene járnia. Az örökséged generációkon átívelő lesz. És így fog élni bennünk. Ma és mindig téged ünnepelünk.”

Gianni Infantino, a FIFA elnöke pedig úgy fogalmazott:

“Pelének hihetetlen jelenléte volt, és amikor vele voltál, a világ többi része megállt. Az élete többről szól, mint a futballról. Megváltoztatta a felfogást Brazíliában, Dél-Amerikában és az egész világon. Az örökségét lehetetlen szavakkal összefoglalni. Ma mindannyian gyászoljuk a mi drága Pelénk fizikai jelenlétének elvesztését, de ő már régen elérte a halhatatlanságot, és ezért az örökkévalóságig velünk lesz.”