Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
465,69 Ft
Bitcoin
57,603 $

Börtöntelepre küldték Alekszej Navalnij ellenzéki politikust

Az orosz állami média arról számolt be, hogy a Moszkvai Büntetés-végrehajtási Intézetből egy ismeretlen helyen található börtöntelepre szállították át Alekszej Navalnijt.

...svg content...Moszkva, 2021. február 16. A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott videóról készített felvételen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében felállított üvegkalitkában az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 16-án. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezte Ignat Artyomenko második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az elõzõ évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben. MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Navalnijt szinte azonnal letartóztatták, miután mérgezését követően hazatért Oroszországba, és bíróság elé állították arra hivatkozva, hogy megszegte a feltételes szabadlábra helyezés szabályait. Egy moszkvai bíróság pedig már azóta ítéletet is hozott, három és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Alekszandr Kalasnyikov, az orosz börtönügyi szervezet vezetője pedig bejelentette, hogy a bíróság döntése alapján, a jogi kereteknek megfelelően Navalnijt átszállították Moszkvából egy börtöntelepre, ennek helyét és az intézet nevét azonban nem árulta el a riportereknek. Annyit árult el mindössze, hogy az ellenzéki politikust teljes mértékben megfelelő körülmények között fogják tartani. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

Matroszkaja Tisina, Navalnij ügyvédje a CNN-nek adott nyilatkozatában erősítette meg Navalnij átszállítását, ám mint mondta, neki és a családjának sem árulták el, hova viszik a politikust. Egy másik ügyvédje pedig hozzátette, hogy a börtönhatóságoknak 10 napja van ismertetni a pontos helyszínt.

Egy jogvédő szervezet vezetője elárulta, Navalnijt feltehetően egy átlagos orosz börtönbe viszik, ahol több csoportba osztva különböző kunyhókban alszanak. Mint mondta, a raboknak itt dolgozni is van lehetősége, amennyiben élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

Miháil Kodorkovszkij azonban pontosan átélte, milyenek is belülről ezek a börtöntelepek. Valaha Oroszország legnagyobb oligarchája volt, ám összetűzésbe keveredett Vlagyimir Putyinnal, melyet követően ellenzéki mozgalmakat kezdett el támogatni, valamint számos korrupciós ügyről rántotta le a leplet, mielőtt letartóztatták.

Kodorkovszkijt annak idején a Krasznokamenszki Börtöntelepre szállították, közvetlen a Kínával és Mongóliával határos régióba, ahol összesen tíz évet töltött. A volt oligarcha ezen a helyen gyakorlatilag mindent átélt, többek között egyszer arcon szúrta az egyik rabtársa.

Elmondása szerint egészen embertelen körülmények uralkodtak a börtöntelepen, egyes barakkokba például 50-100 embert is összesűrítettek. Időnként teljes izolációban tartották, és mint veszélyesnek bélyegzett ember, gyakran vádolták magatartásproblémákkal, hogy véletlenül se merüljön fel a hamarabbi szabadon bocsátás lehetősége.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.

Miért négyévente rendezik meg az olimpiát?

Az ókori görög hagyományoktól a modern kori megújulásig ívelő út magyarázza az olimpiai játékok négyévenkénti rendezésének gyakorlatát.