Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

Távollétében ítéltek 12 év börtönbüntetésre egy olimpikont Fehéroroszországban

Fotó: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felszólal az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Biskekben 2022. december 9-én. MTI/EPA/Igor Kovalenko
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindemellett Heraszimenya lakásának, autójának és a bankszámláin lévő 48 700 dollárnak a lefoglalását is elrendelték.

Egy minszki bíróság távollétében ítélte 12 év börtönre Aljakszandra Heraszimenya egykori olimpiai úszónőt, illetve Alekszandr Opejkin politikai aktivistát, mert szankciókra és a „fehérorosz nemzetbiztonsági érdekeket sértő” akciókra szólítottak fel.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

„Ezen cselekmények súlyos következményekkel járnak”

– áll a kiadott közleményben.

Heraszimenya egyike volt azoknak az élsportolóknak, akik elmenekültek Fehéroroszországból, miután a hatóságok lecsaptak azokra, akik tiltakoztak Alekszandr Lukasenko elnök 2020 augusztusi újraválasztása ellen, mondván, mindez csalással történt.

A Reuters szerint az úszónő akkor Ukrajnába menekült a férjével, ahonnan idén a háború miatt kellett távozniuk, a bíróság mindemellett Heraszimenya lakásának, autójának és a bankszámláin lévő 48 700 dollárnak a lefoglalását is elrendelte.

A Sky News beszámolójából pedig az is kiderül, hogy Opejkin a fehérorosz Sport Szolidaritás Alapítvány elnöke, amelynek célja, hogy azon sportolókat támogassa, akiket Lukasenko önkényuralma alatt tartóztattak le vagy szembesültek elnyomással.