Borsos árak: ennyibe kerülnek a magyar Michelin-csillagos éttermek fogásai
Valóban mélyre kell nyúlnia a pénztárcájában annak, aki luxus ínyecségekre vágyik, bár az egyes éttermek között nagy különbségek vannak.
Országonként jelentősen eltér a Michelin-csillaggal rendelkező éttermek száma, azt azonban nem nagyon lehet tudni, mikor lesz legalább egy olyan hazánkban, amely a legmagasabb fokozatnak számító három csillaggal büszkélkedhet.
A Világgazdaság beszámolója alapján jelenleg egy budapesti és egy tatai étteremnek van két Michelin-csillaga. A Stand hatfogásos menüjét jelenleg 54,9 ezer forintért, a Platán Gourmet tízfogásosát pedig 59 ezerért lehet végigenni.
Ha azonban valakinek a tizenkét fogásos vacsorára fájna a foga, már 66 ezer forintot kell érte fizetnie, bár az említett árak a 28–36 ezer forintért számolt borpárosítások nélkül értendők, s mellette még ott van a több mint 10 százalékos szervizdíj is.
A legdrágább magyar egycsillagos étteremnek számít most a Babel Budapest, ahol a 13 fogásos menüsor 69 ezer forintba kerül, borpárosítással plusz 29,5 ezer, amelyre még rájön az ugyancsak legmagasabbnak számító, 17,5 százalékos szervizdíj.
Ezzel szemben a legszerényebb árazást az esztergomi 42 étterem ötfogásos, 29 ezer forintos menüjénél találhatjuk meg, vagyis a magyarországi árak az utóbb említett két étterem árai között szóródnak.