Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Boris Johnson: „Putyin abszolút tévedett, ha azt hitte, visszaszorítja a NATO-t”

Az államfő szerint Ukrajna támogatása mellett a szövetségnek át kell gondolnia a keleti szárnnyal kapcsolatos álláspontját is.

Fotó: Boris Johnson brit miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson a Garmisch-Partenkirchen közelében lévõ Elmau-kastélyba érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítõ G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának elsõ napján, 2022. június 26-án. MTI/AP/Matthias Schrader
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin „abszolút tévedett”, ha azt remélte, a február 24-én indított „különleges katonai hadművelet” elindításával csökkentheti a NATO dominanciáját a térségben – olvasható a Sky News cikkében.

„A mai nap első tanulsága, hogy ha Vlagyimir Putyin azt remélte, Ukrajna provokálatlan, illegális inváziója miatt kevesebb NATO-t kap a nyugati frontján, akkor bebizonyosodott, hogy tévedett – több NATO-t kap” – nyilatkozta, amikor megérkezett a találkozóra. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

„Ez több szempontból is történelmi csúcs, de már két új tagunk is érkezett, Finnország és Svédország, ami hatalmas előrelépést jelent a szövetségnek.”

„Most pedig azt fogjuk tenni, hogy megbeszéljük, mi többet tehetnénk még szövetségként, hogy támogassuk Ukrajnát, de bizonyosan át kell gondolnunk az elmúlt hónapok tanulságait is, és a NATO-nak felül kell vizsgálnia a keleti szárnnyal kapcsolatos álláspontját.”

Sauli Niinistö finn elnök korábban megerősítette, Törökország beleegyezett Finnország és Svédország NATO-tagságába, a jelenleg zajló csúcstalálkozón pedig sor kerül a csatlakozás szempontjából nélkülözhetetlen lépésre, a három ország ugyanis egy memorandumot ír alá, amelyben vállalják, hogy teljes mértékben támogatják egymást a biztonságukat fenyegető veszélyekkel szemben.

Közben az orosz biztonsági tanács helyettes titkára, Dmitrij Medvegyev hétfői interjújában megjegyezte, a két országnak számolnia kell a csatlakozás következményeivel, mert bár Moszkvának jelenleg nincs területi vitája Svédországgal és Finnországgal, az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, az Oroszországgal való kapcsolatok elmérgesedése „értelmetlen és nem olcsó”.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.