Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Bolsonaro támogatói lezárták az utakat, miután Lula nyerte a választásokat

Fotó: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
not image

Borbély Fanni

2022. november 1. - 14:57

Jair Bolsonaro támogatói szemmel láthatóan nehezen viselik a politikus vereségét, ezt pedig oly módon adják tudtára a világnak, hogy lezárják az utakat.

Miután a baloldali Lula megnyerte a választásokat a jobboldali Jair Bolsonaróval szemben, két állam kivételével minden egyes államban megmozdultak Bolsonaro támogatói és lezárták az utakat. Az unortodox közlési forma azonban komoly probléma, mivel masszív fennakadásokat okoz a közlekedésben, nem mellékesen pedig az élelmiszer-ellátási láncokat is megakasztották.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Nagyon szoros volt a küzdelem a két jelölt között, ugyanis a szavazatok összesítésénél kiderült, hogy Lula az érvényes szavazatok 50,9 százalékát, míg Bolsonaro a voksok 49,1 százalékát zsebelte be. A még hivatalban lévő Bolsonaro még mindig nem volt hajlandó elismerni választási vereségét, noha nem is kérdőjelezte meg a végeredményt.

Bolsonaro viselkedése alapján valószínűsíthető, hogy jelentősen megnehezíti majd Lula beiktatását, mely 2023. január 1-én esedékes. A Bolsonaro-párti teherautósofőrök sem segítenek a helyzeten, hiszen a választási eredmények kihirdetése után nem sokkal elkezdték az útlezárásokat országszerte.

A BBC értesülései szerint hétfő estig a szövetségi autópálya-rendőrség 342 útlezárásról számolt be, ám a legkomolyabb tiltakozási hullám az ország déli részén zajlott. A rendőrség végül az útlezárások jelentős részét képes volt feloldani, hogy akadálytalanul haladhasson a forgalom.

A helyzetet látva a legfelsőbb bíróság bírája utasította a rendőrséget, hogy szüntessék meg az útlezárásokat, figyelmeztetve, hogy azok, akik még kedden is elállják az utakat, óránként 100 ezer brazil reál (!) (7,7 millió forint) bírságra készülhetnek.