Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Mióta itt jártál:

Bolsonaro támogatói megszállták a kongresszust Brazíliában (videók)

Fotó: Luiz Inácio Lula da Silva megválasztott brazil elnök támogatói az államfői beiktatási ünnepség előtt Brazíliavárosban 2023. január 1-jén. A baloldali Lula Jair Bolsonaro jobboldali elnököt váltja a tisztségben. MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Jair Bolsonaro volt brazil elnök támogatói a szemtanúk elmondása szerint megszállták a kongresszust, és a minisztériumok részére fenntartott épületet.

A közösségi médiában terjengő fotók és videók alapján az látható, ahogyan ezrek tartózkodnak a Nemzeti Kongresszus épületének területén. Sokan a brazil zászló színeibe öltöztek, miközben özönlenek az épület lépcsőjén.

Úgy tudni, hogy az emberek áttörték a biztonsági erők által felállított blokádot, majd behatoltak a minisztériumok épületébe és a kongresszusba – írja a Sky News. A Reuters szerint a tüntetők a Planalto palotát szintén körülvették, és a Legfelsőbb Bíróságra is behatoltak, míg Luiz Inacio Lula Silva brazil elnök jelenleg Sao Paulo államban van hivatalos úton.

A jelentésben foglaltak szerint azok, akik betörtek a kongresszusba, felmásztak az épület tetejére és ablaküvegeket törtek be. Egyelőre nem világos, sikerült-e betörniük a bíróságra és a palota belső részére.

Az incidens hasonlít a 2021 januárjában történtekre, amikor az USA Capitoliumát rohanták le a dühös tüntetők Joe Biden győzelmét követően. A súlyos zavargás halálos áldozattal is járt, és sokakat letartóztattak. Bolsonaro szimpatizánsai október vége óta tiltakoznak a választási végeredmény miatt, miközben utakat zártak le, járműveket gyújtottak fel, és katonai épületek előtt gyülekeznek.

Bolsonaro tavaly év végén hagyta el Brazíliát, és Floridába utazott, abba az államba, ahol jelenleg a volt amerikai elnök, Trump is tartózkodik. A brazil média becslései alapján mintegy 3000 ember vesz részt a jelenleg is zajló tüntetéseken Brazíliában.

A CNN Brasil jelentése szerint a kongresszus egyik háza sem ülésezik jelenleg, de az újonnan megválasztott elnök részére összeállított csapat a palotában dolgozott, amikor a tüntetők behatoltak. Úgy tudni, hogy a palota tisztviselői arra várnak, hogy a légierő evakuálja őket az épületből.