Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a koronavírus halláskárosodást okoz

A Manchesteri Egyetem és az NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC) közös kutatása bizonyítékokkal támasztotta alá megállapításukat, miszerint a halláskárosodás szorosan összefügg a koronavírus-fertőzéssel.

...svg content...Fotó: Unsplash/Mark Paton
Egészség/Életmód
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kevin Munro professzor és Ibrahim Almufarrij kutató orvos összesen 56 olyan tanulmányt talált, amelyek összefüggést mutattak a koronavírus, valamint a hallási problémák között. Összességében 24 elvégzett vizsgálat adatait vonták össze, hogy megbecsüljék a halláskárosodás prevalenciáját, melynek aránya 7,6; a fülzúgásé 14,8; a szédülésé pedig 7,2 százalék volt.

Kevin Munro, a Manchesteri Egyetem audiológus professzora elmondta, sürgősen szükség van egy gondosan elvégzett klinikai és diagnosztikai vizsgálatra, hogy megértsük a koronavírus hallórendszerre gyakorolt ​​hosszú távú hatásait. Az is köztudott, hogy az olyan vírusok, mint a kanyaró, a mumpsz és az agyhártyagyulladás halláskárosodást okozhatnak, ám egyelőre keveset tudunk a koronavírus hallásra gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Munro professzor jelenleg egy egyéves, az Egyesült Királyságban folytatott tanulmányt vezet, amelynek célja a koronavírus esetleges hosszú távú hatásának vizsgálata azoknál az embereknél, akiket korábban kórházban kezeltek a fertőzés miatt. Csapata abban reménykedik, hogy pontosan meg tudják majd becsülni a koronavírushoz kapcsolódó hallási rendellenességek számát és súlyosságát az Egyesült Királyságban, és felfedezik, hogy az auditív rendszer mely részeit érintheti a fertőzés.

Vizsgálják továbbá az egyéb tényezők közötti összefüggést is, mint például az életmód, valamint a súlyos állapotba kerülő betegek sürgősségi ellátásához szükséges orvosi beavatkozások hatása a szervezetre, egy nemrégiben elkészült felmérés szerint ugyanis a kórházban kezelt koronavírusos betegek több mint 13 százaléka számolt be valamiféle halláskárosodásról.

Munro professzor kiemelte, bár az adatok nem egyetlen tanulmány alapján lettek megállapítva, további klinikai vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy teljes mértékben hitelt érdemlően kijelenthessük, a koronavírus hosszú távú hatásai közé sorolható a halláskárosodás. A legfontosabb azonban, hogy ha minden eredmény alá tudja majd támasztani az eddigi adatokat, akkor a következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, a sürgősségi ellátás összefüggésbe hozható-e a koronavírusos betegek hosszú távú halláskárosodásával.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.