Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Bezuhant a török líra a földrengések után

Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A török részvénypiacon is óriási káoszt okozott a hétfői természeti katasztrófa.

A török líra hétfőn rekordalacsony szintre esett, ehhez az erősödő dollár és a negatív inflációs adatok mellett a földrengés által okozott jelentős piaci károk is hozzájárultak – írja a Reuters.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Az ország fő részvényindexe 4,6%-ot esett, Piotr Matys, az In Touch Capital Markets vezető devizapiaci elemzője szerint pedig a tragikus események további bizonytalanságokat okoznak a piacon.

A földrengés sújtotta övezetben több vállalat részvényeinek tranzakcióját is szüneteltették, ezek száma folyamatosan bővült, ahogy újabb és újabb területekről derült ki, hogy érintettek a katasztrófában.

Az Egyesült Államok is figyelmeztette a törököket

A szakember kiemelte, hogy a májusban tartandó, kulcsfontosságú választások is feszültségeket okoznak a török gazdaságban, kérdéses továbbá, hogy a választásokat követően merre indul az inflációs mutató.

A geopolitikai feszültségek ráadásul a közelmúltban ismét fokozódtak, és a jelek szerint az Egyesült Államok keményebb orosz szankciókat szándékozik bevezetni, ami még tovább növelheti a török piacra nehezedő nyomást.

Washington ráadásul a közelmúltban arra is figyelmeztette Ankarát, hogy tartózkodjon az olyan tiltott termékek (vegyi anyagok, mikrochipek) orosz exportjától, melyek felhasználhatók a háborúban.