Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Erdogan bejelentette, 2023-ban indul utoljára a török választásokon

Fotó: Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezlete a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 16-án. MTI/EPA/Hou Hvi Jung
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Meglepő bejelentést tett a török elnök: 2023-ban tervez utoljára indulni a választásokon, tervei szerint pedig utána “átadják ezt a dicső zászlót a fiataloknak”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy a 2023-as választásokon indul utoljára – írta vasárnap a Yeni Safak török kormánypárti napilap.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Erdogan szombaton az észak-törökországi Samsunban szólalt fel, és úgy fogalmazott: “azzal az erővel, amelyet 2023-ban a nemzetünktől a magunk nevében utoljára kért támogatásból szerzünk, megkezdjük a Törökország Évszázada építését, és átadjuk ezt a dicső zászlót a fiataloknak”.

Törökországban 2023 első felében egyszerre tartják majd a köztársasági elnök- és a parlamenti választást. A 68 éves Erdogan amellett, hogy a kis-ázsiai ország államfője, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014 óta pedig köztársasági elnök. 2017-ben, az ország addigi parlamentáris berendezkedése, egy népszavazás következtében, elnöki rendszerré változott, amely több jogkörrel ruházta fel az államfőt.

A jövő évi választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A szövetség még nem hirdetett saját jelöltet a köztársasági elnök tisztségére.

(MTI)