Több száz bevándorló éjszakázott az utcán Belgiumban

Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
not image

Borbély Fanni

2021. december 4. - 10:36

A menedékkérők számára fenntartott szálláshelyek megteltek, így több száz menedékkérő kényszerült arra, hogy az utcán töltse az éjszakát.

Belgium fővárosában már leesett az első hó, ami miatt a hőmérséklet is gyorsan fagypont alá csökkent, ennek ellenére megannyi menedékkérő töltötte az utcán az éjszakát. Az alapvető probléma abban rejlik, hogy a bevándorlók számára fenntartott szálláshelyek megteltek, ezért a bevándorlók az utcán várakoztak.

A Petit-Chateau szálláshely, mely a fővárosban található, eredetileg 800 fő befogadására alkalmas, ebből azonban 200 ágy csak vészhelyzet esetére van fenntartva. A szállás azonban megtelt, így azok, akiknek nem maradt hely, kénytelen az utcán várakozni az épület előtt a további ügyintézésre.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A nyilvántartása vétel Petit-Chateau-ban történik, a menedékkérelmeket tehát itt lehet benyújtani, ez pedig az első lépés ahhoz, hogy a leadott kérelem elbírálásáig ideiglenesen elhelyezzék őket. Az EUobserver értesülései szerint a szálláshely dolgozói kijelentették, hogy a hatóságokat felkészületlenül érte az újabb menekülthullám.

A dolgozók szerint az USA afganisztáni kivonulása is nagy szerepet játszott a legújabb menekülthullámban, ezen felül pedig a logisztikával is vannak problémák: a szálláshely 1500 férőhelyet tart fenn a koronavírusos betegeknek, valamint több ezret a nyári áradások károsultjainak.