Halálra fagynak a fehérorosz-lengyel határon várakozó menekültek

Irán feliratú tábla függ egy állványon az Európai Unióba bejutni kívánó illegális bevándorlók szálláshelyén, a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelõnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 22-én. Lengyelország, Lettország és Litvánia határához hónapok óta migránsok ezrei érkeznek Fehéroroszország felõl. MTI/EPA/STRINGER
not image

Kornis Vivien

2021. november 24. - 22:41

A határövezetben gyakorlatilag megszűnt a jogállamiság – fogalmazott Stefan Lehmeier, a Nemzetközi Mentőbizottság munkatársa.

Halálos fenyegetést jelent az életmentő segítségtől elvágott, a fehérorosz-lengyel határ mentén várakozó menekültek számára a fagyos hideg – mondta el Stefan Lehmeier, a Nemzetközi Mentőbizottság (International Rescue Committee – IRC) munkatársa az Axios megkeresésére.

Lehmeier közvetlenül az Axiosszal való beszélgetése előtt három iraki menekült számára nyújtott életmentő segítséget a fehérorosz-lengyel határ lengyel oldalán, akik a fagy miatt hipotermiában szenvedtek. Lehmeier és társai takarókkal, forró levessel és vízálló bakancsokkal látták el a férfiakat.

“Nagyon aggódunk, mert most már olyan hideg van, hogy nem hiszem, hogy még azokkal a dolgokkal is, amiket itt hagytunk nekik, jó esélyük lenne a túlélésre”- magyarázta az IRC európai igazgatóhelyettese. 

Az Európai Unió azzal vádolja Alekszandr Lukasenkát, hogy “hibrid hadviselést” folytat a blokk ellen – amely szankciókkal sújtotta Lukasenkat választási csalás és más visszaélések miatt – azzal, hogy menekültek ezreit engedi Minszkbe utazni, majd a határra szorítja őket.

Lehmeier szerint a menekültek, akik kétségbeesetten próbálnak Lengyelországba és ezzel együtt az EU-ba jutni, “bábuk a fehérorosz erők kezében”, amely meghatározza, hogy mikor és hogyan próbálnak meg átjutni a határon. Néhány esetben fizikailag is kényszerítették az embereket a szögesdrótokon való átkelésre – jegyezte meg Lehmeier.

A lengyel hatóságok válaszként egy csaknem 5 kilométeres övezetet hoztak létre, ahova újságírók és a segélyszervezetek munkatársai nem léphetnek be. Lehmeier szerint az ezen a területen felfedezett menekülteket törvényellenesen szorítják vissza a határra.

Hozzátette: előfordult már, hogy a menekültek átkeltek a fagyos folyón Lengyelországba, majd a túlpartra érve azonnal vissza kellett menniük a vízbe.

A civil szervezetek egy forródrót létrehozásával próbálnak meg segíteni a Lengyelországba érő bevándorlóknak, akik azonban “annyira félnek mindenkitől, hogy csak akkor hívnak fel valakit, hogy csak akkor adják meg pontos tartózkodási helyüket -, ha tudják, hogy ha nem teszik meg, akkor életüket vesztik”. 

A határőrök követik és zaklatják a segélyszervezetek munkatársait és kilyukasztják az autóik kerekeit, hogy ezzel akadályozzák őket abban, hogy segítséget tudjanak nyújtani a menekülteknek.

“Jó esély van arra, hogy jövő tavasszal, vagy bármikor, amikor ezt a zónát feloldják, a helyi lakosok vagy a határőrök átmennek ezen az erdőn, és mindenütt holttesteket találnak majd.”

Néhány száz iraki állampolgár már elhagyta a területet az erre a célra indított repülőjáratokkal. Sokan közülük az összes pénzüket arra költötték, hogy az Európai Unióba jussanak. Eközben az EU tisztviselői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák, hogy még több menekült érkezzen Fehéroroszországba, és abban bíznak, hogy Lukasenka végre meghátrál. 

A lengyel tisztviselők szerint a fehérorosz erők mindeközben minden éjjel újabb menekülteket tolnak a lengyel határhoz. Lehmeier szerint a lengyel oldalon nincs világos rendszer arra vonatkozóan, hogy kit küldenek vissza Fehéroroszországba, kit visznek valamilyen fogvatartási központba, és ki az, aki valóban menedékjogot kérhet.

“Itt a határövezetben jelenleg gyakorlatilag nem létezik a jogállamiság” – mondta.