Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,961 $

Benjamin Netanjahu feloszlatja a háborús kabinetet

Az izraeli miniszterelnök hétfőn jelentette be döntését.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Reuters jelentése szerint az izraeli média hétfőn számolt be arról, hogy 8 nappal azután, hogy Benny Gantz lemondott az izraeli kormány éléről, Benjámin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy feloszlatja a háborús kabinetet.

Ezt az értesülést nem sokkal később egy izraeli tisztségviselő is megerősítette. A helyi média jelentései szerint a feloszlatásról szóló döntés egy széles körben várt lépés volt, mely a centrista Benny Gantz volt tábornok kormányból való távozása után csak erősödött. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Ezt követően Netanjahu szembesült a koalíciójában lévő nacionalista-vallási partnerek, a szélsőjobboldali Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter követelésével, hogy vegyék be a háborús kabinetbe, ami fokozhatta volna a feszültségeket a nemzetközi partnerekkel, köztük az Egyesült Államokkal.

Úgy tudni, hogy a korábban a háborús kabinet által megvitatott kérdések egy részét mostantól a biztonsági kabinetbe utalják át megvitatásra, de az érzékeny döntéseket egy kisebb konzultációs fórumon fogják tárgyalni.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Netanjahu lépésére azt követően került sor, hogy kormánya és a Hamász elleni háború kezelése ellen tiltakozók egy hetes tüntetést szerveznek azzal a céllal, hogy a Hamász október 7-i támadásának egyéves évfordulója előtt választásokat kényszerítsenek ki a kormányból.