Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,08 Ft
Euró
387,01 Ft
Font
454,63 Ft
Bitcoin
69,838 $

Belgium letartóztatta Koszovó volt gerilláját háborús bűnei miatt

Pjeter Shalát, a Koszovó Felszabadítási Hadsereg egykori harcosát Belgiumban tartóztatták le, miután a hágai koszovói szakkamrák háborús bűnök miatt vád alá helyezték.

...svg content...Fotó: Flickr/The U.S. Army
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A belga hatóságok kedden őrizetbe vették Pjeter Shalát, a Koszovó Felszabadítási Hadsereg (KLA) egykori tagját, miután a koszovói szakkamara háborús bűnök vádjával letartóztatását kérte.

„Pjeter Shalát Belgiumban őrizetbe veszik, majd a KSC [koszovói szakkamrák] hágai fogdájába kerül.” – áll a szakkamrák közleményében. A közlemény szerint a vádiratot „legkésőbb a vádlott első megjelenésekor” nyilvánosságra hozzák a hágai székhelyű bíróságon. Soron kívül Vörös szuperóriás csillag szomszédságában csodálhatjuk meg a holnapi teliholdat

A koszovói média beszámolt arról, hogy Shala a háború idején Komandant Ujku (farkas parancsnok) néven volt ismert, és a KLA nyugati koszovói Dukagjin övezetében tevékenykedett az 1998–1999 közötti szerb erőkkel folytatott konfliktus idején, ami miatt 2019 februárjában a hágai ügyészek gyanúsítottként hallgatták ki.

A hágai székhelyű koszovói szakkamrák az 1998 és 2000 közötti háború alatt és után elkövetett bűncselekményekért, ideértve a gyilkosságokat, a kínzást és az illegális őrizeteket is, bíróság elé állítják a KLA egykori gerilláit.

Azok között, akiket már letartóztattak és Hágába vittek vád alá helyeztek, ott van Hashim Thaci volt koszovói elnök és Kadri Veseli volt parlamenti elnök is, akik a KLA vezető emberei voltak a háború idején. Mindketten ártatlannak vallják magukat a háborús és az emberiség elleni bűncselekményekben.

A koszovói szakkamrák és a speciális ügyészség a koszovói igazságszolgáltatási rendszer részét képezik, de Hollandiában találhatók, és nemzetközi szervek dolgoznak a rendszerben – írja a Balkan Insight.

A rendszert Koszovó nyugati szövetségeseinek nyomására hozták létre, akik attól tartottak, hogy Koszovó igazságszolgáltatási rendszere nem elég robusztus ahhoz, hogy a KLA-ügyeket tárgyalja, és megvédje a tanúkat az esetleges beavatkozástól.

Megtalálhatták az allergia ellenszerét, saját immunrendszerünk lehet a kulcs

Százmilliók küzdenek a kellemetlen tünetekkel, most két kutatócsoport is új eredményekkel kecsegtet.