Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Belgium letartóztatta Koszovó volt gerilláját háborús bűnei miatt

Fotó: Flickr/The U.S. Army
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Pjeter Shalát, a Koszovó Felszabadítási Hadsereg egykori harcosát Belgiumban tartóztatták le, miután a hágai koszovói szakkamrák háborús bűnök miatt vád alá helyezték.

A belga hatóságok kedden őrizetbe vették Pjeter Shalát, a Koszovó Felszabadítási Hadsereg (KLA) egykori tagját, miután a koszovói szakkamara háborús bűnök vádjával letartóztatását kérte.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

“Pjeter Shalát Belgiumban őrizetbe veszik, majd a KSC [koszovói szakkamrák] hágai fogdájába kerül.” – áll a szakkamrák közleményében. A közlemény szerint a vádiratot “legkésőbb a vádlott első megjelenésekor” nyilvánosságra hozzák a hágai székhelyű bíróságon.

A koszovói média beszámolt arról, hogy Shala a háború idején Komandant Ujku (farkas parancsnok) néven volt ismert, és a KLA nyugati koszovói Dukagjin övezetében tevékenykedett az 1998–1999 közötti szerb erőkkel folytatott konfliktus idején, ami miatt 2019 februárjában a hágai ügyészek gyanúsítottként hallgatták ki.

A hágai székhelyű koszovói szakkamrák az 1998 és 2000 közötti háború alatt és után elkövetett bűncselekményekért, ideértve a gyilkosságokat, a kínzást és az illegális őrizeteket is, bíróság elé állítják a KLA egykori gerilláit.

Azok között, akiket már letartóztattak és Hágába vittek vád alá helyeztek, ott van Hashim Thaci volt koszovói elnök és Kadri Veseli volt parlamenti elnök is, akik a KLA vezető emberei voltak a háború idején. Mindketten ártatlannak vallják magukat a háborús és az emberiség elleni bűncselekményekben.

A koszovói szakkamrák és a speciális ügyészség a koszovói igazságszolgáltatási rendszer részét képezik, de Hollandiában találhatók, és nemzetközi szervek dolgoznak a rendszerben – írja a Balkan Insight.

A rendszert Koszovó nyugati szövetségeseinek nyomására hozták létre, akik attól tartottak, hogy Koszovó igazságszolgáltatási rendszere nem elég robusztus ahhoz, hogy a KLA-ügyeket tárgyalja, és megvédje a tanúkat az esetleges beavatkozástól.