Belgiumban lefújták a korlátozások enyhítését, mert meredeken nőtt a kórházba kerülő koronavírusosok száma

not image

Kolláth Benjámin

2021.február.27 - 09:29

Pénteken elhalasztották Belgiumban a tervezett enyhítések bevezetését, miután nagyot ugrott a kórházba kerülő koronavírusosok száma.

A miniszterelnök, Alexander De Croo elmondta, a három hónapig stabil számú új COVID-19-esetek ismét emelkedésnek indultak, valószínűleg a fertőzőbb brit variáns terjedése miatt, írja a The Straits Times a Reutersre hivatkozva.

„Nem azokat a döntéseket hoztuk meg, amelyeket szerettünk volna” – mondta el De Croo sajtótájékoztatóján, hozzátéve, jövő héten újra tárgyalnak az enyhítésekről. Csütörtökön kétszázzal emelkedett a kórházba kerülők száma, ami éles váltás az eddigi napi 125-ös átlaghoz képest.

„Muszáj különösen óvatosnak lennünk. Nem hajózhatunk ki egy vihar kellős közepén. Ezekkel a számokkal nem enyhíthetünk. Nehéz ezt az üzenetet átadni, megértem, hogy sokakat hidegzuhanyként ér.”

A kormány a szabadtéri gyülekezések négy főben való maximalizálását akarta feloldani, illetve felülvizsgálni a nem létfontosságú nemzetközi külföldi utak tiltására vonatkozó rendeletet. Eddig 22 ezer ember halt meg a betegségben Belgiumban.