Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

Rövidesen beindul a viharjelző rendszer a nagyobb hazai tavakon

A viharjelző rendszer minden évben április eleje és október vége között üzemel.

Fotó: Unsplash/Barth Bailey
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A katasztrófavédelem csütörtökön arról tájékoztatott, hogy április 1-jén beindul a viharjelző rendszer a nagyobb magyarországi tavakon, s egészen október végéig működni is fog. Az erről szóló közleményben megosztották, a katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat.

A katasztrófavédelem pár fontos és hasznos információt is megosztott a viharjelző rendszer kapcsán, például azt, hogy a viharjelzőpontok villogó sárga fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. Az pedig, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer, a szél erősségétől függ. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

További fontos információ, hogy

  • ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák;
  • elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 felvillanás jelzi a veszélyt: ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad a vízben tartózkodni;
  • másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel, ilyenkor pedig szigorúan tilos a vízben tartózkodni.

Végezetül megjegyezték, amennyiben a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60 kilométer/óránál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. A másodfokú viharjelzések a viharos, 60 kilométer/óránál erősebb széllökésre figyelmeztetnek. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható. A balesetek megelőzése érdekében érdemes komolyan venni a viharjelzéseket.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.