Dollár
393,71 Ft
Euró
413,36 Ft
Font
480,86 Ft
Bitcoin
17,003 $

Bécs legújabb célkitűzése a fenntarthatóság, rövidesen okosváros lesz

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 18. - 18:34

Az osztrák fővárosban nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy fenntartható energiarendszert alakítsanak ki a városi területek ellátására.

Egészen egyedi célkitűzés ez Bécstől, mely most megkezdte projektjét, melynek célja, hogy megalkossák a jövő energiarendszereit, jelenleg pedig Aspern Seestadt városrészben tesztelik a rendszert, mindezt valós körülmények között. Céljuk pedig az, hogy mind az épületeken és a hálózatokon, az üzemeltetők és a felhasználók segítségével kipróbálják azon terveket, melyek fenntarthatóbbá varázsolják az energiaellátást a városi területeken.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

A Siemens egy közleményben tudatta, hogy a projekt már 2013-ban elindult, akkor azonban még csak a szükséges infrastruktúra kialakítását kezdték meg a városban, azóta azonban jelentősen nagyot fejlődött a rendszer, és egyre növekvő számban vonták be a projektbe a felhasználókat és a lakókat, hogy finomhangolhassák a rendszert.

Az új projekt egyik megoldása, hogy rendszerbe kapcsolták az üzemeltetőket és a felhasználókat, ezzel pedig egy olyan energiaközösséget hoztak létre, mely lehetővé teszi a helyileg megtermelt, megújuló energia felhasználását. Már előkészítették az intelligens hálózatok kiépítését, és összekapcsolták az okosépületeket, valamint megvalósítottak egy új világítástechnikai koncepciót is.

Ezen felül kialakításra került egy olyan fűtési rendszer, melyhez az adatközponti hulladékhőt használják fel egy klinika fűtésére, de már a mesterséges intelligencia is szorgosan dolgozik, mely a környezeti ingerekre történő reagáláshoz szükséges.