Komoly drágulás várható a baromfihúsok terén
Jelentősen emelkedtek a takarmányárak szeptember óta, valamint számos olyan körülmény uralkodott el a baromfipiacon, amelynek árrobbanást kellett volna eredményeznie.
Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában fejtette ki, hogy minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak – idézte a Napi.hu.
Csorbai szerint a takarmányárak 30-35 százalékos emelkedésén túl az energia- és a munkaerőárak növekedése sem jelenik meg a jelenlegi húsárakban, ráadásul a magyar baromfipiacra egyszerre csapott le a COVID-19 és egy súlyos madárinfluenza-járvány.
Ráadásul a koronavírus miatt a piac 25-30 százalékát kitevő szállodákat, éttermeket, kávézókat tömörítő úgynevezett HoReCa-szektor teljesen leállt, így minden termékpályán felhalmozódtak a készletek és megteltek a hűtőházak.
A madárinfluenza az exportnak adott egy jókora pofont azzal, hogy a korlátozások következtében több exportpiac megszűnt, ami szintén a készletek növekedéséhez vezetett. És akkor még ezt az állapotot fejelte meg a takarmányárak növekedése.
Csorbai elmondása szerint viszont a termelők által remélt áremelést a piac szimplán visszautasította, mivel a megmaradt készletek gyengítették a keresletet. Egy dolog mentette meg a magyar baromfipiacot, hogy a lengyel, francia, német piacokra is lecsapott a madárinfluenza.
Ez lehetőséget nyitott a magyar piaci szereplőknek a téli, kora tavaszi időszakban, a megnövekedett keresletnek köszönhetően pedig emelkedni tudtak az átadási árak. Csorbai szerint ez azért jött jól, mert lehetőség volt az árakat felnyomni, különben sokan abba hagyták volna a baromfizást.
Csorbai szerint mintegy 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak és bár az nem derül ki, hogy erre sor fog-e kerülni, a piaci szabályok alapján nem kizárható, hogy árrobbanás várható a baromfihúsok terén.