Bárki telefonhívását rögzíthetik a hackerek – súlyos hibát észleltek a Snapdragon chipekben

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.9 - 12:13

A Check Point Research biztonsági vállalat nemrég bejelentette, hogy a Qualcomm Mobile Station Modemét egy rés kijátszásával rá lehet venni arra, hogy felvegye a telefonhívásokat és a kimenő SMS-eket.

Habár az MSM technológiát a 90-es években főként a 2G/3G/4G esetében használták, a mai napig rengeteg 5G-s mobiltelefonban megtalálható, így szinte bármelyik okoseszközön történő beszélgetést és üzenetváltást elmenthetik a hackerek – figyelmeztetett a GSM Arena magazin.

A hackerek egyszerű kódok megfejtését követően elérhetik, hogy minden egyes magánbeszélgetést feljátszanak, rögzítsék az SMS-üzeneteket, de még arra is képesek, hogy feloldják a SIM-kártyát anélkül, hogy megszereznék hozzájuk a PIN- és a PUK-kódokat.

A jelentések szerint a Qualcomm lapkakészlettel ellátott készülékek több mint 30 százaléka érintett lehet, a felhasználók csupán annyit tehetnek, hogy frissítik az Android operációs rendszert a telefonokon.

A Qualcomm hivatalos közleményében jelezte, dolgoznak a probléma elhárításán, egy 2020 decemberében közzétett szoftveres patch-csel állítólag már orvosolni tudták a fennakadások egy részét.

Mindeközben egyetlen androidos biztonsági oldal sem említette meg a súlyos bugot, mint ahogyan arról sem esett szó, hogy a Google mérnökei fejleszteik-e az új hotfixet, így csak reménykedhetünk, hogy az operációs rendszer júniusi biztonsági csomagja eltávolítja a sebezhetőséget.