Halálbüntetés várhat egy koronavírus-riportot készítő bangladesi újságíróra

Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rozina Islamot letartóztatták bizalmas állami dokumentumok állítólagos ellopása és lefényképezése miatt, miután a díjnyertes újságíró a világjárvány idején orvosi felszerelések beszerzésére fordított dollármilliókról folytatott nyomozást.

Rozina Islam bangladesi oknyomozó riportert letartóztatták a gyarmati időkből származó hivatali titoktartási törvény megsértésének vádjával, amiért akár halálbüntetés is kiszabható – közölték kedden a hatóságok.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Islam, aki az Egészségügyi Minisztériumot érintő hivatalos korrupciós ügyek feltárásáról ismert, a Prothom Alo című bangladesi napilap riportere. Az újságíró állítólag engedély nélkül használta a mobiltelefonját, hogy lefényképezze a koronavírus elleni vakcinák vásárlásáról szóló kormányzati tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumokat.

A bangladesi hivatali titoktartási törvény alapján ellene indított eljárás szerint a fotókat állítólag akkor készítette, amikor a folyamatban részt vevő egyik tisztviselő irodájában várakozott.

A 42 éves újságírót hétfőn késő este több mint öt órán át tartották fogva az Egészségügyi Minisztérium titkárának egyik személyi asszisztensének szobájában – mondta nővére, Sabina Parvina. Islam családja szerint a fogva tartás során fizikailag és mentálisan is zaklatták, mielőtt átadták volna a rendőrségnek.

„Islamot a tisztviselők órákig fogva tartották és zaklatták, ami teljesen törvénytelen… a tisztviselőket meg kell büntetni az ilyen zaklatásért” – mondta Miti Sanjana, a bangladesi legfelsőbb bíróságon praktizáló ügyvéd a DW-nek. Sanjana azt is elmondta, hogy a hivatali titkokról szóló törvény szerinti bűncselekményekért kiszabható maximális büntetés 14 év börtönbüntetéstől egészen a halálbüntetésig terjed, ha megvádolják és el is ítélik.

Islamtól megtagadták az óvadékot és börtönbe küldték, miután kedden megjelent egy dhakai bíróságon, a következő megjelenése pedig csütörtökön esedékes. Sajjad Sharif, a Prothom Alo ügyvezető szerkesztője úgy véli, hogy Islamot azért tartóztatták le, mert oknyomozó riportjaival számos korrupciós esetet tárt fel a kormányzati szektorokban.

Islam számos közelmúltban feltárt története felhívta a nemzetközi figyelmet az egészségügyi berendezések beszerzésére fordított dollármilliókra a koronavírus-járvány idején.

„Banglades egészségügyi ágazata különösen reflektorfénybe került, amióta a koronavírus-járvány tavaly elérte az országot. Rozina Islam az utóbbi időben több riportot is írt az ágazat korrupciójáról és rossz gazdálkodásáról”

– mondta Sharif a DW-nek.