Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

„Provokatív banánevés“ miatt toloncolnak ki szíriai menekülteket Törökországból

Fotó: Unsplash/Eiliv-Sonas Aceron
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

31 gyanúsított ellen nyomozott a török rendőrség azzal a váddal, hogy a közösségi médiában közzétett posztjaikban „provokatív módon“ banánt ettek.

11 szíriai állampolgárt letartóztattak, hetet pedig kitoloncolnak Törökországból azzal a váddal, hogy „provokatív módon“ banánt ettek a közösségi médiában, miután nagy port kavart egy videó, amelyen egy török állampolgár arról panaszkodik, hogy a szíriai menekültek „kilónyi banánt“ engedhetnek meg maguknak, míg ő nem engedhet meg magának banánt.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Az isztambuli rendőrség összesen 31 gyanúsítottal szemben intézkedett a banánügyben, 11-et tartóztattak le a török média szerint. A gyanúsítottak közül 11 még mindig szökésben van. A letartóztatott gyanúsítottak ellen gyűlöletre és ellenségeskedésre való felbujtás vagy sértegetés bűntette miatt emeltek vádat – írja a The Jerusalem Post

Az ügy azzal a videóval kezdődött, amelyen egy török férfi Isztambulban arról panaszkodik, hogy nem engedheti meg magának, hogy banánt vegyen, míg a szíriaiaknak „kilónyi banánra van pénzük“.

A közösségi médiában ezután egy trend indult el, amelyben szíriai menekültek posztoltak magukról banánevésről készült fotókat és videókat, amelyek célja a török állampolgár panaszának kigúnyolása volt.

A törökországi migrációkezelési főigazgatóság szerint 2021 októberében több mint 3,7 millió szíriai menekült élt Törökországban. Az év elején erőszakos migránsellenes tüntetések törtek ki Törökországban, miután egy török állampolgár meghalt egy szíriai menekültekkel folytatott verekedésben.

Kemal Kılıçdaroğlu, a legnagyobb törökországi ellenzéki párt vezetője szeptemberben megfogadta, hogy hatalomra kerülése után két éven belül minden szíriai és afgán menekültet vissza hazájába.

„Nagyon érzékeny vagyok ebben a kérdésben. Nem vagyok rasszista. Nem azokra haragszom, akik idejöttek, hanem azokra, akik miatt idejöttek“ – mondta Kılıçdaroğlu egy szeptemberi találkozón, hozzátéve, hogy Törökország „alig tudja ellátni magát, és nem tudja vállalni a menekültek terhét“.