Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így tarthatod tovább frissen a banánt – a legnagyobb hiba, ha más gyümölcs mellé teszed

Így tarthatod tovább frissen a banánt – a legnagyobb hiba, ha más gyümölcs mellé teszed

Így tarthatod tovább frissen a banánt – a legnagyobb hiba, ha más gyümölcs mellé teszed
Shutterstock

A banán az egyik legkedveltebb gyümölcs világszerte, ám sokan tapasztalják, hogy a konyhapulton vagy a gyümölcstálban néhány nap alatt megbarnul és pépessé válik.

Ennek oka, hogy a banán különösen érzékeny az etilén gázra, ami természetes érési hormonként működik, és amit maga is nagy mennyiségben bocsát ki a szárán keresztül. A Zest Food Service szakértői szerint: „A banán által kibocsátott etilén számos más gyümölcsöt, például az almát és a körtét is befolyásolja, ezért külön kell tárolni őket, hacsak nem akarjuk szándékosan gyorsítani az érésüket.”

A cikk a videó után folytatódik

Ez azt jelenti, hogy ha a banánt almával, körtével, barackkal vagy mangóval együtt tartjuk, akkor mind a banán, mind a többi gyümölcs néhány napon belül túléretté válhat. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a banánt az avokádótól is érdemes távol tartani, hacsak nem cél a gyors érlelés. Ugyanez igaz a puhább gyümölcsökre, például a szilvára vagy a sárgadinnyére. Egyetlen kivételt a citrusfélék jelentenek: a narancs és a citrom nem érzékeny az etilénre, így biztonságosan tárolhatók a banán mellett – írja az Express.

A legjobb eredmény érdekében a banánt külön tálban ajánlott tartani, és a szárát szorosan be kell csomagolni fóliába vagy alufóliába. Ez a módszer három-öt nappal is lassíthatja az érési folyamatot, mivel a gáz a forrásnál marad. Amikor a banán már sárga és barna pöttyök jelennek meg rajta, érdemes a hűtőbe tenni. Bár a héja a hidegben sötétre színeződik, a belseje friss, édes és szilárd marad.

Fontos azonban, hogy a zöld banánt soha ne tegyük hűtőbe, mert a hideg véglegesen megállítja az érési folyamatot. Ahogy a szakértők fogalmaztak: „Ne feledjük, hogy a késleltetett érlelési módszerekkel gyakorlatilag megállítjuk a folyamatot azon a ponton, ahol a banán éppen tart. Ha zöld banánt teszünk a hűtőbe vagy becsomagoljuk a szárát, az zöld és éretlen marad.”

Tárolási tippek röviden

TIPPHATÁSMEGJEGYZÉS
Külön tálban tárolniLassabb érésNe legyen alma, körte, barack, mangó mellett
Szár becsomagolása fóliába3–5 nappal hosszabb frissességAz etilén kibocsátását csökkenti
Hűtőbe tenni érett állapotbanAkár 2 héttel tovább eltarthatóA héj megbarnul, de a belseje friss marad
Zöld banán hűtéseNem érhet beA hideg végleg megállítja az érési folyamatot
Citrusfélék mellett tárolniBiztonságosNem érzékenyek az etilénre