A Balaton hamarosan eléri a 120 centis vízszintet, kinyithatják a Sió-zsilipet

TÉMÁK:
#Balaton #vízszint
MTI Fotó: Varga György
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Évek óta nem nyitották ki a Sió-zsilipet, ám a Balaton vízszintje hamarosan eléri a 120 centiméteres szabályozási szintet.

A hirbalaton.hu jelentése szerint a Medárd időszakban hulló csapadék nyomán a Balaton nagy valószínűséggel eléri a 120 centiméteres szabályozási szintet, ami akár napokon belül megtörténhet, sőt, szakértők szerint akár pár centivel meg is haladhatja azt.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembere, egyetemi docens egy tudományos előadóülésen azonban leszögezte, jelentős többletvízkészlet keletkezése nem várható. A Sió-zsilip pedig többletvízkészlet esetén nyitható, így történhet vízeresztés a Balatonból, noha erre immáron két éve nem volt példa.

Varga György a Balaton vízháztartásának alakulása kapcsán megosztotta, ő maga sosem volt vízpótláspárti, ám a gyakorlat nem ördögtől való dolog. Rámutatott, egyes tóhasználati igények kielégítése, fenntartása érdekében nagy eséllyel szükség lesz vízpótlásra, inkább közép- és hosszú távon.

A szakember hozzátette, a Balaton átlagmélysége a 120 centiméteres, siófoki mércéhez viszonyított szabályozási szint esetén 3,8 méter: ez azt jelenti, hogy egy tipikusan sekély tóról beszélünk, melynek vízmennyisége és vízminősége is rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra.

Rámutatott továbbá, az elmúlt 20-23 évben emelkedett a hőmérséklet, ennek okán pedig megnövekedett az aszályos évek gyakorisága is, e jelenség pedig megváltoztatta a párolgási viszonyokat a tó egész vízgyűjtő területén, ahonnan kevesebb víz érkezik a Balatonba.