Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Az újrahasznosítás jó, de még ennél is jobb kevesebb hulladékot termelni

Noha elengedhetetlenül fontos az újrahasznosítás, sajnos több fogyasztót is inkább arra sarkall, hogy eldobható csomagolású termékeket válasszanak.

...svg content...Fotó: Flickr/e-magic
Greenbox
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Flore Berlingen tavalyi évben megjelent könyvében alaposan kielemzi az újrahasznosítás témáját a zöld mosástól kezdve, a végtelenségig újrafeldolgozható termékeken át egészen az elfogult fogyasztói tájékoztatás mítoszáig.

Az újrahasznosítható csomagolások kínálata elengedhetetlenné vált a márkák számára, amelyek egyre növekvő fogyasztói igényekkel néznek szembe a környezetvédelem miatt. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Az „újrahasznosítható” azonban nem jelent egyet az „újrahasznosítással”, és a „körforgásos gazdaságot” övező hatalmas igényből csupán arra lehet következtetni, hogy a hulladék végtelenül feldolgozható újrafelhasználás céljából.

Flore Berlingen, a Zéro Waste France korábbi vezetője szerint a körforgásos gazdaság az eldobható csomagolású termékek fogyasztásának szövetségese lett. Különösen felhívja az olvasók figyelmét az újrahasznosítás ökológiai határaira és az újrafeldolgozás által az évek során felvett kontraproduktív természetre.

„A valóságban a termék újrafeldolgozhatósága továbbra is pusztán elméleti jellegű. A termékcsomagolás például újrahasznosíthatónak tekinthető, ha újrahasznosítható anyagból készül, de a régióban vagy az országban továbbra is működőképes gyűjtőhálózatra van szükség, ami sajnos nem mindig valósul meg” – magyarázza Berlingen.

Mivel az újrafeldolgozás megfelel a fogyasztók körében egyre fontosabbnak számító környezeti elvárásoknak, az újrahasznosítás erős és értékes érv lett. Pedig amerikai kutatók egy tanulmányban kimutatták, hogy ez tudat alatt arra ösztönöz bennünket, hogy ne érezzünk a bűntudatot fogyasztási magatartásunk miatt, ez azonban kontraproduktív lehet gondolkodásunkra nézve.

Elméletileg természetesen előnyösebb újrahasznosított anyagokat használni új termékek gyártásához, nem pedig 100 százalékban új anyagokat. Ennek ellenére a termékek előállítása – még ha részben újrahasznosított anyagokból is készül – mindig jelentős víz- és energiaköltségeket igényel.

Ha megnézzük az egyszer használatos csomagolóeszközök példáját, azok eldobható jellege mindenképpen az erőforrások pazarlását okozza. Ezért relevánsabbnak tűnik, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy egy ilyen anyag vajon valóban hasznos-e a társadalom számára, és inkább megpróbálunk meggyőződni arról, hogy az alternatívák keresésével másképp cselekedhetnénk.