Az újdonsült apukák sokkal jobban szoronganak, mint régen

Fotó: Unsplash/Juliane Liebermann
not image

Borbély Fanni

2021.április.8 - 18:15

Egy friss tanulmány most feltárja a mai apukák szorongásának titkát, mely többnyire közvetlenül gyermekük születése előtt és után lesz úrrá a férfiakon.

Új kutatások szerint a szülővé váló férfiak lényegesen többet szorongnak, mint azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális prevalencia aránya feltételezte, a friss tanulmányban pedig arra próbálnak választ találni a kutatók, hogy minek köszönhető a változás.

A The Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology folyóiratban megjelent új tanulmányban a Colorado Egyetem Anschutzi Orvostudományi Egyetemének kutatói tanulmányozták az apák szorongásának gyakoriságát a perinatális időszakban, amely magában foglalja a szülés utáni egyéves időintervallumot is.

A szülővé válás egy hatalmas esemény életünkben, mely gyakran új kihívásokkal párosul mind anyagi, mind pedig kapcsolati szinten, mely némiképp megboríthatja a munka és a magánélet egyensúlyát. Annak ellenére, hogy mind a férfiakra, mind pedig a nőkre komoly hatással van a gyermekvállalással járó felelősség, egyelőre nem sokat tudni a kizárólag apukákat érintő szorongásról.

Jenn Leiferman, a coloradói egyetem professzora kiemelte, tudomása szerint az általuk végzett kutatás az egyetlen metaanalízis, mely feltárja a szorongás prevalenciáját az apák és az anyák körében a perinatális időszakban.

A kutatók több mint 40 ezer önkéntes részvételével végzett, 1995 és 2020 között lezajlott tanulmányokat tekintették át, melynek eredményeként azt állapították meg, hogy a perinatális periódusban az egész időszakra vonatkozó szorongás mértéke a férfiak körében közel 11 százalékos volt, mely lebontva a terhesség alatt átlagosan 9, míg a szülést követő első évben 11, 7 százalékos volt.

Ezen arányok jóval magasabbak, mint a WHO által meghatározott globális szorongási gyakoriságról alkotott elemzés, azonban összhangban van egyéb metaanalízisek anyai szorongásra vonatkozó becsléseivel. Kutatók szerint a férfiak kevésbé nyitottak arra, hogy nyílt kommunikációt folytassanak a problémáról, sokkal inkább hajlamosak arra, hogy magukba temessék a szorongást, később pedig alkoholhoz nyúljanak, vagy öngyilkosságot kövessenek el.

Rendkívül fontos, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a férfiaknak ahhoz, hogy mentális egészségüket megőrizhessék, a kutatók pedig azt remélik, a tudatosság növelésével lehetőséget biztosíthatunk arra, hogy szükség esetén időben kapjanak segítséget – írja az EurekAlert.