Az új alvási zavar, amiről még nem hallottál

Kiss László

2019. november 28. - 22:12

Új alvási zavar „hódít” az utóbbi években, amelyről eddig nem sokat lehetett hallani, azonban ha a tendencia folytatódik, csak egyre gyakoribbá fog válni az orthosomnia.

Dr. Sabra Abbott több évtizede kezel alvási problémákkal betegeket, az utóbbi években pedig kollégáival egy új alvási zavart kezdtek felfedezni pácienseink körében. Abbott a health.com-nak elmondta, a tünetek kiváltó oka az, hogy az emberek aggódnak amiatt, amit az alvást figyelő eszközeik mondanak nekik: pl. hogy nem volt jó minőségű az alvásuk.

Tulajdonképpen azzal tették tönkre az alvásukat, hogy ennyire az eszközeik függőivé váltak

mondta Dr. Abbott.

Miután Abbott és kollégái rájöttek, hogy nem egyszeri esetről van szó, beszámolót is írtak három páciensükről. Az alvási zavar kiváltó okának azt határozták meg, hogy „a tökéletes alvást akarják elérni”. Dr. Abbott nem azt javasolja, hogy szabaduljunk meg minden alvást figyelő eszközünktől, helyette más tanácsokat adott.

Az Egyesült Államokban élő felnőttek körülbelül 10 százaléka visel rendszeresen alvást vagy mozgást monitorozó eszközt, azonban Dr. Abbott szerint nem túlságosan pontosak az alvást figyelő eszközök, és esetlegesen azt is alvásnak számolhatják az eszközök, amikor éppen egy közösségi oldalon görgetünk, hiszen ilyenkor nem forgolódunk az ágyban.

Abbott hozzátette, több kárt okozhat a számokra való fókuszálás, mint amennyi hasznot hozhat. Egy 40 éves férfi például fáradtságra, figyelem- és memóriazavarra panaszkodott, de elmondása szerint csak akkor, ha az alvást figyelő eszköze kevesebb mint 8 óra alvást mért előző este. A férfi átlagosan 7 óra 45 percet aludt, de nyomást érzett arra, hogy mindig legalább 8 óra alvást jelezzen az eszköze.

A több, ágyban töltött idő sem megoldás. A doktorok szerint az eszközök rossz alvási szokásokat erősíthetnek meg. A doktorok ajánlása szerint kezdjünk el valami mást csinálni, ha több mint 20-30 percbe telik, hogy elaludjunk. Ha azzal szenvedünk, hogy elaludjunk, akkor összeköthetjük az ágyban fekvést az álmatlansággal, ami kondicionált insomniához vezethet.

Az alvási adatok pedig akkor lehetnek hasznosak, ha nem vállunk a megszállottjává. Dr. Abbott kétélű kardnak tartja az alvást figyelő eszközöket, és szerinte leginkább akkor válhatnak hasznunkra, ha az alvási mintáinkat figyeljük az alvás minősége helyett. Az eszközök helyett pedig a „régimódi” alvási napló is segíthet, amibe egyszerűen egy tollal felírjuk, hogy hogyan és mennyit aludtunk.