Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Az oltást megtagadó erdőkertesi háziorvos az önkormányzattal is szembe megy, ha kell

Kerényi Attila háziorvos beoltja páciensét az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával a háziorvosi rendelőjében Nyírtelken 2021. március 12-én. MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021. március 14. - 14:01

Kiss Csaba, erdőkertesi körzeti háziorvos híre igen gyorsan körbejárt az országban, az orvos ugyanis megtagadta a koronavírus elleni oltások beadását körzetében, s bár az önkormányzat és a tiszti főorvosi szolgálat is szankciókat helyezett kilátásba, Kiss Csaba tartja magát döntéséhez.

Az ATV Híradó kereste fel telefonon a háziorvost, aki elmondta, miért hozta meg ezt a döntést: Kiss Csaba úgy fogalmazott, az oltások elrendelésében káosz uralkodik, s mivel nem tudni, mikor kit kell oltani, nincs rendszer az oltási tervben.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

A háziorvos kiemelte, a fejetlenség közepette nem egyértelmű, hogy kiket szükséges beoltani, azonban az is kérdéseket vet fel, hogy melyik oltóanyagot kell beadni a pácienseknek, sőt az is, hogy azt hogyan abszolválják.

Kiss Csaba kifogásolta a kínai oltóanyaggal való oltásokat, mivel az nem rendelkezik európai engedéllyel, s kiemelte, az összes hazánkban engedélyezett gyógyszerkészítmény klinikai kipróbálási fázisban van, véleménye szerint pedig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egy világjárvány közepén kísérletezzünk a gyógyszerekkel.

A háziorvos arra is kitért, hogy a rendelő nem felel meg a követelményeknek, azaz nem tudják biztosítani, hogy az oltás ne a járvány további terjedéséhez, hanem épphogy annak megelőzését szolgálja. Ezt azzal magyarázta, hogy maga a rendelő közös használatban van, mivel két orvos és két fogorvos dolgozik a rendelőben, így a váróterem is közös.

Váltott rendelési idővel dolgoznak, így bármikor megjelenhet egy koronavírus-fertőzött páciens, aki továbbadhatja a fertőzést a rendelőben dolgozóknak, de akár a várakozó pácienseknek is. A háziorvos ezt az érvet alá is támasztotta, ugyanis pénteken három koronavírusos beteg fordult meg a rendelőben, mindhárman rendelkeztek pozitív teszteredménnyel.

A kockázatos rendelői körülmények mellett Kiss Csaba arra is kitért, hogy a rendszer szerint effektíve nincs rendszer, tehát a háziorvosok saját maguk szervezik meg a páciensek beoltását, ők hívják fel az oltásra várókat és ők döntik el, hogy ki, mikor mehet az oltásra. Mindez jelentős terhelés a háziorvosoknak, mind financiális, mind pedig kapacitás tekintetben.

A háziorvos elmondta, hogy már megkereste a helyi önkormányzat is, akik komoly szankciókat helyeztek kilátásba, amennyiben a továbbiakban is megtagadja az együttműködést, ám Kiss Csaba kijelentette: amennyiben megbüntetik, úgy csődbe fogja vinni a vállalkozást, és befejezi a működést.

Kiss Csaba jelezte, nem érti, hogy Müller Cecília miért mondta azt, hogy azok a háziorvosok akik nem oltanak hétvégén, ötmillió forintig terjedő büntetéssel sújthatják, ugyanis ahogyan mindenki másnak is, úgy az orvosoknak is szükségük van a pihenésre. Kiss Csaba azt is megosztotta, hogy páciensei 90 százaléka maximálisan támogatóan áll döntéséhez, s azt kívánják, tartson ki és ne engedjen.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.