Az olasz orvosok haladéktalan lezárást szeretnének az országban

Prága, 2020. november 6. Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedõ pácienst visznek a prágai Motol kórházba 2020. november 6-án. A kórház öt, súlyos állapotban lévõ beteget vesz át más, már túlterhelt intézményektõl. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Borbély Fanni

2020. november 9. - 14:52

Az olasz orvosok és sebészek nemzeti lezárást kérnek az egyre súlyosbodó koronavírus-fertőzések miatt, mivel napról napra egyre több az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek száma – adta hírül a CNN.

Az olasz orvosok és sebészek nemzeti lezárást kérnek az egyre súlyosbodó koronavírus-fertőzések miatt, mivel napról napra egyre több az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek száma – adta hírül a CNN.

Filippo Anelli, az olasz Sebészek és Fogorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint az egyre romló tendencia azt eredményezheti, hogy Olaszországban egy hónap múlva további 10 000 haláleset fog bekövetkezni a járvány miatt.

“A múlt héten átlagosan napi 1000 beteget regisztráltunk kórházainkban, közülük 110 ember szorul intenzív ellátásra, további 25 000 ember pedig saját otthonában van elkülönítve, és 300 főnél is többen halnak meg naponta” – mondta Anelli, majd hozzátette, ha a helyzet változatlan marad, az intenzív osztályok át fogják lépni a 5000 fős küszöbhatárt.

Olaszországban már egy ideje érvényben van az este 10 és hajnal 5 közötti kijárási tilalom, a kocsmák és éttermek délután 6 órakor zárnak, egyes területeken azonban még ennél is komolyabb korlátozások vannak érvényben.

A “vörös zóna” régióinak – Lombardia, Piedmont, Valle d’Aosta és Calabria – lakói kizárólag alapszükségletek fedezése céljából, illetve munka miatt hagyhatják el otthonukat. A “narancs zóna” lakói nem hagyhatják el a várost, kivéve akkor, ha egészségügyi problémák miatt utaznak vagy munkába mennek.

Anelli szerint további “drasztikus intézkedésekre van szükség, például teljes lezárásra” annak érdekében, hogy december végén és január elején a kórházak ne legyenek túlterhelve a koronavírusos betegek miatt.

A vasárnapi hivatalos olasz adatok alapján 32 616 új fertőzöttet találtak, és 331 ember hunyt el a vírus miatt.