Az elmúlt 10 évben 8 millió futballpályányival csökkent az Amazonas menti erdők mérete

not image

Takács Petra

2020. január 1. - 20:03

A brit Királyi Statisztikai Társaság jelentése alapján komoly gond kezd kirajzolódni az Amazonas menti erdők kapcsán.

A társaság nemrég hozta nyilvánosságra legújabb kutatásuk eredményét, mely szerint az elmúlt évtizedben 8.4 millió futballpályányi területen szűnt meg létezni az erdő az Amazonas mentén, ami több szempontból is komoly gondokat jelent.

Bár a statisztika csak pillanatképet ad a jelenlegi helyzetről, arra is tökéletesen rávilágít, milyen változások történtek az elmúlt 10 évben ezen a területen, kezdve a szarvasmarha-tenyésztéssel, a fakitermeléssel, vagy épp a pálmaolajipar fellendülésével.

A társaság a meghökkentő számot egyébként a Nemzeti Űrkutatási Intézet erdőirtás-ellenőrzési eredményei és a FIFA futballpálya-méretekre vonatkozó előírásainak figyelembevételével kapta.

Az erdőirtás negatív hatásait mindenki ismeri, ám jelen esetben hatványozottan jelennek meg a gondok, a folyamatnak ugyanis pénzügyi, környezeti és társadalmi következményei is lehetnek.

Az Amazonas környéke 20-30 millió ember otthonául szolgál, ráadásul több ezer olyan növény- és állatfajnak is otthont ad a terület, melyet a kihalás veszélye fenyeget. Ha mindez nem lenne elég, az Amazonas-medencében található a világ édesvízkészletének egyötöde, az innen légkörbe kerülő pára pedig akár több ezer kilométert is megtehet. A helyzet egyébként ezen a fronton is problémás, ugyanis az elmúlt évtizedben példátlan szárazság sújtotta Brazíliát, amit az Amazonas erdőirtásának tulajdonítottak.

Az aszályok miatt néhány Sao Paulo környéki gazda arról számolt be, hogy termésük egyharmadát is elvesztették, a kormány pedig igyekszik őket támogatni, a kávéipar számára például mintegy 300 millió dollár került elkülönítésre a károk enyhítésére.

Szintén nem elhanyagolható tény az sem, hogy az amazonasi esőerdő nem kevesebb mint 180 milliárd tonna karbont tárol, ami az erdő irtásával fokozatosan visszakerül a légkörbe.