Ausztria is szakít az AstraZenecával

Fotó: MTI/Komka Péter
not image

Kornis Vivien

2021.május.18 - 15:00

Ausztria kivezeti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját a tömeges oltási programból a szállítási problémák és a lakosság aggodalmai miatt, melyek a ritka mellékhatások miatt kezdtek el fokozódni.

A döntést Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn a Puls 24 tévécsatorna műsorában. Ausztria ezzel a harmadik olyan európai országgá vált Norvégia és Dánia után, amely teljesen felhagy az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazásával a ritka, de súlyos vérrögképződési mellékhatás miatt – írja a The Straits Times.

Valószínűleg június elejéig folytatjuk az AstraZeneca oltóanyagának első dózisai beadását, de ennyi. Azután nem folytatjuk az AstraZenecával való oltást.

A miniszter a bejelentéskor hozzátette: azok, akik már megkapták a vakcina első adagját, fennakadások nélkül megkapják majd a másodikat is. 

Mückstein, aki maga is orvos, hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos, de Ausztria mégis a vakcina használatának leállítása mellett döntött a lakosság aggodalma, a szérum rossz hírneve és a szállítási problémák miatt.

Az Európai Bizottság pert indított a brit-svéd gyógyszeripari csoport ellen a megállapodások ellenére le nem szállított több millió dózis vakcina ügyében. Ausztria kilenc milliós lakosságának körülbelül harmada kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első dózisát.