Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Áttervezett vezérlőközponttal jön az iOS 18

Hétfőn hivatalosan is bemutatkozik az Apple új operációs rendszere, amely kapcsán most újabb információ látott napvilágot.

...svg content...Fotó: Unsplash/Yingchih
Mobil

Kiss László

Szerkesztő

Az Apple hétfőn kezdődő WWDC fejlesztői konferenciájának egyik legjobban várt pontja az új operációs rendszer bemutatója lesz, amely kapcsán Mark Gurman most újabb érdekes információkkal szolgált.

A Bloomberg szakírója szerint az új vezérlőközpont egyik kulcsfontosságú funkciója lesz, hogy a vezérlőket immár különféle, egymástól független oldalakon is elhelyezhetjük ellentétben a jelenlegi, egylapos megjelenéssel. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

„A Vezérlőközpont frissített felületet kap, amely lehetővé teszi az ikonok átrendezését és több oldalon történő elhelyezését. Érkezik egy új zenei widgetet is, valamint adott lesz egy frissített felületet az okosotthon-eszközök vezérléséhez”, írta Gurman.

Remek fejlesztések vannak úton

Az iOS 10-ben az Apple már bemutatott egy olyan vezérlőközpont-verziót, amely több oldalra is kiterjed. Akkor három különböző vezérlőkészlet között lehetett váltogatni, ám ezek a vezérlők még egyáltalán nem voltak testreszabhatók.

Bizonyos mértékben már az iOS 17 vezérlőkozpontjában is találhatunk testreszabható/eltávolítható elemeket, ám a vezérlők nagy része statikus, így a helyük és funkciójuk sem változtatható.

Gurman szerint az iOS 18 esetében valami hasonlóra számíthatunk, mint amit a widget-rendszer esetében már megtapasztalhattunk, vagyis úgy cserélgethetjük és helyezhetjük el a számunkra szükséges vezérlőket, ahogyan csak szeretnénk.

Az egyelőre még kérdéses, hogy harmadik fél alkalmazásainak vezérlőelemei is felbukkanhatnak-e a vezérlőközpontban, ám szakértők szerint viszonylag csekély az esélye annak, hogy az Apple külső fejlesztők előtt is megnyitná ezt a területet.