Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

A második világháború óta nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. július 7. - 22:35

Súlyos aszály pusztít Olaszországban, a rendkívül kevés csapadék mellett a magas hőmérséklet is nagy problémát jelent.

„Nem tehetünk úgy, mintha a szélsőséges időjárási események nem eredményeznének ilyen válságokat. Világos elképzelésünk kell, hogy legyen arról, hogyan fogjuk kezelni őket, és hogyan tudjuk csökkenteni a károkat” – figyelmeztetett Claudio Gandolfi, a Milánói Egyetem professzora.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A mezőgazdasági szakember nem véletlenül kongatja a vészharangot, Olaszország leghosszabb folyójának, a Pónak a vízszintje utoljára az 1940-es évek közepén volt ennyire alacsony, néhány mellékága pedig mostanra szinte teljesen kiszáradt.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint az év első hat hónapjában a csapadékmennyiség folyamatosan az elmúlt 60 év átlaga alatt volt, a Pó utánpótlása pedig az Alpokból sem biztosított, a nagy téli havazások ugyanis rendre elmaradtak.

Az elmúlt hónapok szokatlanul magas hőmérséklete ráadásul súlyos katasztrófát idézett elő az Alpokban. Vasárnap egy gleccser leszakadt, hatalmas jégzuhatagot indítva el, amely legalább hét ember halálát okozta.

Mezőgazdasági beszámolók szerint a szárazság további árnövekedést idéz elő, a kukorica és a szójatermés ugyanis csaknem 50%-kal csökkenhet, de a nyári gyümölcsök, a rizs, valamint a paradicsom termésátlaga is jelentős visszaesést mutat.

Az olasz kormány intézkedései lassan haladnak, hiszen három minisztérium – a mezőgazdasági, az infrastrukturális és az ökológiai átmenet – felel az országos vízhálózat kezeléséért. Bár Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont és Veneto régiója rendkívüli támogatást kap az aszályhelyzet miatt, a vízhiányt a 36,5 millió eurós gyorssegély sem fogja megoldani, csapadékból pedig továbbra is kevés várható az előrejelzések szerint.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.