Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Árulóként tekint a tisztségéről lemondott orosz diplomatára a Kreml

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 25. - 10:14

Az orosz vezetés semmilyen kritikát nem tűr el a háború kapcsán.

Boris Bondarev csaknem két évtizede volt az orosz külügyminisztérium alkalmazásában, azonban egy hétfői nyilatkozatát követően lemondott tisztségéről. Bondarev közleményében elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, és bírálta az orosz külügyminisztériumot, amiért bűnrészese egy „agresszív háborúnak.”

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

Már önmagában ez a kifejezés is tiltott Oroszországban, ugyanis a háborúra a cenzúra értelmében mint „különleges katonai művelet” hivatkoznak, így Bondarev kijelentése még a Kremlben is nagy felzúdulást keltett – írta meg a CNN.

Dmitrij Peszkov szóvivő erre egyenesen azt mondta, hogy Bondarev „már nem velünk, hanem ellenünk van”. „Álláspontja elítéli az orosz vezetés cselekedeteit, melyet országunk szinte teljes lakossága támogat.” – fejtette ki Peszkov, mit is értett a kijelentése alatt.

Bondarenko nyílt levelében egyben a felmondását is benyújtotta, azonban Peszkov állítása szerint ez a levél nem jutott el a Kreml-be: „A Kreml nem ismeri ezt a levelet. Ha a külügyminisztérium alkalmazottja volt, akkor ez az ő hatáskörükbe tartozik” – mondta.

Putyin népszerűségi mutatója a hírek szerint továbbra is erős, és a „katonai műveletet” is széles körben támogatják Oroszországban, azonban az erről szóló információkat egy meglehetősen szigorú szűrőn keresztül juttatják el a lakossághoz, amiben egyáltalán nem jelennek meg a háborút ellenző hangok.