Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,40 Ft
Euró
396,03 Ft
Font
468,66 Ft
Bitcoin
65,152 $

Jöhet az arcfelismerős beléptetés a hazai kórházakban?

Egy friss törvénytervezetből derült ki, hogy akár arcfelismerős beléptetés is lehet a jövőben a magyar kórházakban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Martha Dominguez de Gouveia A kép illusztráció.
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 24.hu szúrta ki, hogy a kormány a vasárnapi választás után nyújtott be egy, az egészségügyről szóló törvénytervezetet, melynek kapcsán kedden várható vita a parlamentben, és a záróvitára is a mai napon kerül sor.

A hétfőn benyújtott salátatörvénybe több intézkedés is bekerült, e módosító javaslatok után pedig szinte azonnal összehívásra került a Törvényalkotási Bizottság is. A törvénytervezetnek több érdekes pontja is van: Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

  • az új ügyeleti rendszer kiterjesztése a fővárosban
  • kötelező szűrések 18 év felett
  • arcfelismerős beléptetés az egészségügyi dolgozóknak
  • kórházigazgatók összeférhetetlenség alóli felmentése
  • létrehoznak egy alapítványt, amely dönthet egészségügyi méltányossági kérelmek elbírálásában
  • kórházban hagyott újszülött gyerekek örökbefogadása.

A tervezet pontjai részletesebben

A fővárosi háziorvosi ügyelet október elsejétől működik új majd rendszerben, onnantól ugyanis csatlakozik az összes megyéhez, ahol az önkormányzatok helyett már a mentőszolgálat szervezi az ellátást.

Amennyiben elfogadásra kerül a tervezet, úgy az egészségügyért felelős miniszter rendeletében kötelezővé nyilváníthat egyes egészségügyi szűréseket a 18 év felettiek számára is. Mindez változást jelentene a jelenlegi rendszerhez képest, hiszen most csak 0-18 év között kötelezőek az előírt szűrések.

Az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál bevezetésre kerülhet az egységes beléptető rendszer: ennek lényege, hogy így nyomon követhetővé válna a dolgozók intézményekbe történő belépése, kilépése és benntartózkodása. A tervezet alapján kamerákat telepítenének a kórházakba, a rendszer pedig videó arckép-azonosításon alapuló technológiával működne.

A tervezetben szó esett az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentéséről is, amennyiben az ellátási érdekből történik.

Létrehozzák a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, mely a tervezet szövege szerint „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat”.

A kórházban hagyott újszülöttek kapcsán is született egy tervezet: a módosítás alapján hamarabb örökbe lehetne fogadni a kórházban hagyott gyermekeket. Amennyiben valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és 6 hétig nem jelentkezik, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.