Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Bemutatták az új MacBook Pro laptopokat, debütált a harmadik generációs AirPods

TÉMÁK:
#Apple #MacBook #Tech
Apple
Smart
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Lehullott a lepel a régóta várt notebookokról, amelyek megkapták az Apple továbbfejlesztett M1 Pro és M1 Max névre keresztelt lapkakészleteit.

Ahogyan arra számítani lehetett, az Apple Unleashed eseményén bemutatták a forradalmi dizájnnal ellátott, 14 és 16 hüvelyk képátlójú MacBook Pro laptopokat, amelyek a cupertinói techóriás történetében először saját fejlesztésű chipekkel lettek felszerelve, nem pedig az Intel processzoraival.

Első körben azonban a zene került a középpontba, debütált ugyanis a harmadik generációs AirPods vezeték nélküli fülhallgató, ami megkapta az Adaptive EQ támogatást, melynek révén valós időben javítja ki a kütyü a háttérzajt és a zavaró frekvenciákat. MagSafe-fel is tölthetjük az új AirPodst, ami hat óráig tartó üzemidőt biztosít, kezdőárát 179 dollárban határozták meg.

Fotó: Apple

Ezután robbant a bomba, hiszen lehullott a lepel az újgenerációs MacBook Pro készülékekről, amelyeket felszerelték a továbbfejlesztett M1 chipekkel, melyek közül az egyiket nemes egyszerűséggel M1 Pro névre keresztelték. A lapkakészletben található memória sebességét 200 GB/s-ra növelték, míg kapacitását 32 GB-ig bővítették.

Az 5 nanométeres technológiával legyártott M1 Pro 32,7 milliárd tranzisztorból áll, 10 magos CPU-val rendelkezik, ami 8 magas teljesítményű és 2 magas effektivitású részből áll, miközben a GPU 16 magot kapott, ami közel kétszer több, mint amennyi az M1 chipben volt.

Ezt követően jött még egy sokkal nagyobb meglepetés, bemutatták ugyanis az M1 Max chipet is, ami az M1 Prónál sokkal erősebb – 57 milliárd tranzisztorból tevődik össze, a memóriasebességet 400 GB/s-ban határozták meg, míg a maximális kapacitást 64 GB-ra növelték.

Mindeközben CPU-mag tekintetében maradt a 10-es eloszlás, a GPU pedig 32 core-t kapott, míg a teljesítmény szó szerint észbontó: az M1 Maxban lévő grafikus vezérlő a jelenleg kapható legjobb integrált GPU-khoz képest hétszer gyorsabb, míg a fogyasztása 70 százalékkal kisebb.

Fotó: Apple

Mind a 14,2 hüvelykes, mind a 16,2 colos MacBook Próról lekerült a Touch Bar, helyét a szokásos funkcióbillentyűk vették át, amire már oly régóta vártak a rajongók. Ugyanígy jó hír lehet a leendő júzerek számára, hogy telepakolták csatlakozókkal a laptopokat: a jobb oldalukon egy HDMI, egy Thunderbolt 4 és egy SD kártyaolvasó található, míg a bal oldalukra egy Thunderbolt 4 port, illetve egy MagSafe 3 csatlakozó került a töltéshez.

A képernyő 24 százalékkal vékonyabb lett az előző generációhoz képest, ami pedig a specifikációkat illeti, a laptopok megkapták a mini LED technológiával készült, 120 Hz-es adaptív fríssítési rátájú ProMotion Liquid Retina XDR panelt, 1600 nites maximális fényerősséggel.

Ami talán mindenkinek elsőre feltűnhet, hogy a kijelző tetején ott ékeskedik a notch, amelybe a 1080p felbontású webkamera került, ám egyelőre kérdéses, miként fog viselkedni például videók megtekintésekor, vagy éppen játék közben – erre csak a jövőben kaphatunk választ. Természetesen a hangeffekteken is javítottak, a mikrofon minden eddiginél fejlettebbé vált, és képes kiszűrni a háttérzajokat.

Fotó: Apple

Teljesítmény szempontjából a 16 hüvelykes M1 Pro és M1 Max chipekkel ellátott laptopok kétszer erősebbek, mint az Intel i9-es csúcsprocesszorával felszerelt elődjei, míg az M1 Pro GPU-ja 2,5-ször combosabb, az M1 Maxé pedig 4-szer gyorsabb ugyanazon integrált grafikus vezérlőhöz viszonyítva.

A 14 colos modell esetében 17 órányi üzemidőre számíthatunk, miközben a 16 hüvelykes MacBook Pro készülék 21 órát bír egyetlen töltéssel, ami szintén óriási előrelépés az előző generációhoz képest. Fontos információ még, hogy mindkét laptop az Apple klasszikus színkombinációiban lesz kapható, vagyis ezüstben és űrszürkében.

Végül, de nem utolsósorban az árakról is szó esett, amelyek meglehetősen borsosra sikeredtek: amíg a 14 hüvelykes MacBook Pro alapmodellje 1999 dollárt kóstál, addig a sokkal erősebb csúcsgépért, a 16 colos MacBook Pro készülék alapverziójáért 2499 dollárt kell kifizetniük a leendő vásárlóknak.