Eszméletlen teljesítménnyel bírhatnak az Apple M3-as chipjei

Illusztráció
not image

Kulcsár Péter

2021. december 4. - 00:28

Az Apple chipgyártó partnere, a TSMC állítólag már megkezdte a 3 nm-es, N3 névre keresztelt eljárással készült chipek kísérleti gyártását.

A meg nem nevezett iparági forrásokra hivatkozó jelentés azt állítja, hogy a TSMC 2022 negyedik negyedévére állítja át az eljárást a sorozatgyártásra, és 2023 első negyedévében kezdi meg a 3 nm-es chipek szállítását olyan ügyfeleknek, mint az Apple és az Intel – írta a DigiTimes.

A fejlesztésnek és az új technológiának köszönhetően hosszabb üzemidő várható majd az iPhone-oknál és Maceknél, miközben teljesítményben is túlszárnyalhatják a konkurens cégek lapkáit. Az M1 chipekkel működő Apple lapkakészletek első generációs változata óriási siker lett, ami nem véletlen, hiszen meglehetősen halkan funkcionálnak, miközben gyorsak és hatékonyak.

Az első 3 nm-es chipekkel szerelt Apple-eszközök valószínűleg 2023-ban debütálnak, köztük az A17-es chippel ellátott iPhone 15 modellek és az M3-as chipekkel szerelt MacBookok és iMacek is.

Wayne Ma, a The Information lap munkatársa a múlt hónapban arról számolt be, hogy az M3-as chipek némelyike négy lapkával is rendelkezhet majd, ami azt jelentheti, hogy ezek a chipek akár 40 magos CPU-val is fel lehetnek szerelve, szemben a 8 magos M1, illetve a 10 magos M1 Pro és M1 Max chipekkel.

Mindeközben az M2 chipekkel ellátott Mac-ek és az iPhone 14 modellek várhatóan a TSMC N4-es eljárásán alapuló chipeket használhatják majd, amely az 5 nm-es technológia egyik újabb iterációja, megjelenésük pedig 2022-ben várható.