Az anyatej és a magzatvíz védelmet nyújthatnak a fertőzés ellen
A Swansea Egyetem és az Aberdeeni Egyetem új, közös kutatása az anyatejben és a magzatvízben potenciális védőhatást azonosított a SARS-CoV-2-vel szemben.
Az ACE2, a CD26, a CD147 és az NRP1 olyan membránhoz kötött receptorok, amelyek megkönnyítik a SARS-Cov-2 sejtbe való bejutását. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ACE2 fehérje oldható formái csaliként működhetnek, csapdába ejtve a vírust a biológiai folyadékokban, ezzel megakadályozva, hogy megfertőzze a sejteket.
A tanulmány a koronavírus-járvány előtt adományozott és archivált anyatej és magzatvíz felhasználásával mérte meg ezeknek az oldható receptoroknak a jelenlétét, és igen magas koncentrációt talált. A fehérjék képalkotása után a csoport felfedezte, hogy ezek a receptorok különböző izoformákkal rendelkeznek – ugyanaz a molekula, de különböző hosszúságúak.
Ezeknek az oldható receptoroknak a jelenléte az anyatejben és a magzatvízben csalogató receptorként működhet, így ez segíthet megmagyarázni a magzatokban és csecsemőkben a vírus fertőzésének és súlyosságának csekély esélyét. April Rees, a Swansea Egyetem biokémia oktatója elmondta:
A terhes nők és az újszülöttek súlyos koronavírus-fertőzés elleni ellenálló képességének megértése kulcsfontosságú lehet a folyamatos éberség biztosítása szempontjából az ellátás során, és betekintést nyújthat más vírusfertőzésekkel szembeni lehetséges hatékonyságába is.
A MedicalXpress azt írja, a kutatócsoport reméli, hogy izolálni tudja a különböző izoformákat, hogy azonosítani tudja, melyik az optimálisabb a vírus megkötésére, értékelve, hogy az anyatej és a magzatvíz milyen mértékben gátolja a vírus sejtekbe való bejutását.