Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Anomália miatt meghiúsult az első, brit területről indított műholdak pályára állítása

Fotó: A Virgin Orbit amerikai vállalat által közreadott képen a Cosmic Girl elnevezésű, speciális módon átalakított Boeing 747-400 repülőgépet, és a rászerelt LauncherOne hordozórakétát tesztelik, miután a gép felszállt a Kalifornia államban fekvő mojavei Légi- és Űrkikötőből 2020. május 25-én. Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Orbit tulajdonosa a kisméterű műholdak fellövésével növekvő piacára akar bekerülni. Ezen a napon a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete nem sikerült. MTI/EPA/VIRGIN ORBIT
Világűr

Takács Petra

Szerkesztő

Nem éppen úgy alakultak a dolgok a Virgin Group számára, mint szerették volna az első, brit területről indított műholdak pályára állításával.

Az űrkorszak kezdete óta első ízben próbáltak műholdakat földkörüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a manőver azonban egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt nem sikerült.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

A kilenc műholdat Sir Richard Branson milliárdos brit nagyvállalkozó Virgin Group nevű vállalatbirodalmának műholdak felbocsátására szakosodott részlege, a Virgin Orbit indította a világűr felé kedd hajnalban.

Branson vállalata nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi űrközpontokból, hanem egy, a célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indítja a műholdakat szállító rakétáit.

Eddig csak Amerikában hajtott végre a cég hasonlót

Az ilyen jellegű felbocsátásokat a cég eddig Amerikában hajtotta végre. A Cosmic Girl nevű 21 éves Boeing 747-400-as repülőgép – amely korábban az ugyancsak Branson vállalatcsoportjához tartozó Virgin Atlantic légitársaság flottájának tagja volt – keddre virradó éjjel azonban a délnyugat-angliai Cornwall megye Newquay városának repülőteréről szállt fel a bal szárnyának tövében elhelyezett 25 tonnás rakétával.

A felszállásra kétezer ember gyűlt össze a repülőtér mellett, és a Boeing úját rekordszámú, a repülés egyes szakaszaiban csaknem negyedmillió érdeklődő kísérte figyelemmel világszerte a Flightradar24 online járatkövető alkalmazáson.

A gép nyugati irányban repült, amíg 35 ezer láb – 10 900 méter – magasságban el nem érte az Ír Köztársaság délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát. Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már az indítás előtt közös felügyelet alá vonták és lezárták a polgári légiforgalom elől.

555 kilométeres magasságban állították volna pályára a műholdat

A LauncherOne nevű rakétát a Boeing ebből a térségből indította a világűr felé. A kidolgozott pályaterv alapján a rakéta 555 kilométeres magasságban kezdte volna pályára állítani a kilenc műholdat.

A Virgin Orbit azonban a Twitteren kedd hajnalban közzétett – érdemi részleteket nem tartalmazó – tájékoztatásában közölte: a jelek szerint valamilyen anomália megakadályozta a földkörüli pálya elérését.

A cég hozzátette, hogy tanulmányozza a beérkező információkat. A repülőgép, amely a rakétát az indítási zónába szállította, időközben biztonságban leszállt ugyanazon a délnyugat-angliai repülőtéren, ahonnan indult. A Virgin Orbit első felbocsátása 2020 májusában szintén kudarccal végződött, a következő négy azonban sikeres volt.

(MTI)