Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Annyira súlyos a helyzet Afganisztánban, hogy a NATO rendkívüli tanácskozást tart

Füst száll a magasba a radikális iszlamista tálib harcosok és a kormányerõk összecsapása nyomán a délnyugat-afganisztáni Kandahár városban 2021. augusztus 12-én. A tálibok elfoglalták Kandahárt, Afganisztán második legnépesebb városát. Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét megszerezték. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerõk felügyelete alatt. MTI/AP/Sidiqullah Khan

Takács Petra

2021. augusztus 15. - 03:07

Egyre súlyosabb a helyzet Afganisztánban, már a NATO is lépéseket tervez.

Hivatalos források szerint a NATO-tagországok nagykövetei pénteken tanácskozást tartanak Brüsszelben az egyre romló afganisztáni biztonsági helyzet miatt, és ezen azt is megvitatják, hogyan lehetne minél előbb csökkenteni a kabuli képviseleteken dolgozók létszámát és kimenekíteni őket az országból.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A helyi sajtó szerint a holland ügyvivő kormány már lépéseket tett a kabuli nagykövetség személyzetének evakuálására. Sigrid Kaag külügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a kormányellenes tálibok csapatai néhány héten belül Kabult is ostrom alá veszik, így be kell zárni a holland képviseletet.

“Mindig nagy figyelmet fordítunk a nagykövetség személyzetének biztonságára, nagymértékben felelősek vagyunk értük” – mondta Ank Bijleveld védelmi miniszter. Egyelőre úgy tűnik, mindenki biztonságban van – tette hozzá.

A miniszter szerint a védelmi tárca a külügyminisztériummal és az igazságügyi minisztériummal együtt dolgozik az Afganisztánban állomásozó katonai csapatokat segítő tolmácsok kimenekítésén is, de kifejezte reményét arra is, hogy a kabuli holland nagykövetség minél tovább nyitva maradhat.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. A radikális iszlamista tálibok átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az MTI azt írja, péntekre a tálibok a tartományi fővárosok több mint felét elfoglalták már.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.