Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Annyira súlyos a helyzet Afganisztánban, hogy a NATO rendkívüli tanácskozást tart

Egyre súlyosabb a helyzet Afganisztánban, már a NATO is lépéseket tervez.

...svg content...Füst száll a magasba a radikális iszlamista tálib harcosok és a kormányerõk összecsapása nyomán a délnyugat-afganisztáni Kandahár városban 2021. augusztus 12-én. A tálibok elfoglalták Kandahárt, Afganisztán második legnépesebb városát. Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét megszerezték. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerõk felügyelete alatt. MTI/AP/Sidiqullah Khan
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Hivatalos források szerint a NATO-tagországok nagykövetei pénteken tanácskozást tartanak Brüsszelben az egyre romló afganisztáni biztonsági helyzet miatt, és ezen azt is megvitatják, hogyan lehetne minél előbb csökkenteni a kabuli képviseleteken dolgozók létszámát és kimenekíteni őket az országból.

A helyi sajtó szerint a holland ügyvivő kormány már lépéseket tett a kabuli nagykövetség személyzetének evakuálására. Sigrid Kaag külügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a kormányellenes tálibok csapatai néhány héten belül Kabult is ostrom alá veszik, így be kell zárni a holland képviseletet. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

„Mindig nagy figyelmet fordítunk a nagykövetség személyzetének biztonságára, nagymértékben felelősek vagyunk értük” – mondta Ank Bijleveld védelmi miniszter. Egyelőre úgy tűnik, mindenki biztonságban van – tette hozzá.

A miniszter szerint a védelmi tárca a külügyminisztériummal és az igazságügyi minisztériummal együtt dolgozik az Afganisztánban állomásozó katonai csapatokat segítő tolmácsok kimenekítésén is, de kifejezte reményét arra is, hogy a kabuli holland nagykövetség minél tovább nyitva maradhat.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. A radikális iszlamista tálibok átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az MTI azt írja, péntekre a tálibok a tartományi fővárosok több mint felét elfoglalták már.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.